Lista: Detta stör vi oss mest på under videomöten

Taggar i artikeln

Arbetsliv
Publicerad
Uppdaterad

Jobbrelaterade videomöten är numera en del av arbetsvardagen för många svenskar och en ny undersökning från Kantar SIFO på uppdrag av Dell Technologies avslöjar de värsta irritationsmomenten.

Realtid.se

I samband med pandemin exploderade de jobbrelaterade videosamtalen hemifrån och en konsekvens av detta var att svenskar mer än tidigare också fick insyn i varandras hemmamiljöer. Bakgrunden i kamerabilden kan avslöja allt från när man senast städade till vilka böcker som gömmer sig i bokhylla.

Topplista – värsta störningsmomenten under jobbrelaterade videomöten

  • Att deltagare har störande ljud i bakgrunden (30 procent)
  • Att deltagare gör något annat (svarar på mail, telefon etc.) under mötet (22 procent)
  • Att deltagare har familjemedlemmar som rör sig i bakgrunden (19 procent)
  • Att deltagare glömmer att ta bort ”mute” när de ska prata (17 procent)
  • Att deltagare medverkar utan kamera (16 procent)

Den nya statistiken visar också hur jobbrelaterade videosamtal gjort svenskar mer självmedvetna. Var tredje svensk, 33 procent, ändrar i hemmabakgrunden för att det ska se mer professionellt ut, inför jobbrelaterade videosamtal. Mest benägna att fixa till bakgrunden är svenskar i åldrarna 35–49 år (39 procent) samt stockholmare (42 procent). Minst brydda kring hur det ser ut i bakgrunden när de har videomöten är smålänningar (26 procent).

Annons

Om undersökningen från Kantar SIFO
Undersökningen genomfördes på uppdrag av Dell Technologies av Kantar Sifos webbpanel under perioden 22–25 juni 2023. Totalt intervjuades 1254 personer i åldern 18–65 år, varav 1059 personer var i sysselsättning. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Media Sifos webbpanel.

Annons