Finans Nyhet

Lindorff fördjupar sitt samarbete med Brocc

Lindorffs Sverige-vd Erika Rönnquist Hoh och Broccs vd och medgrundare Jonathan Klein. Foto: Press
Publicerad

Inkasso- och kredithanteringsbolaget Lindorff blir så kallad strategisk helhetspartner till Brocc, en marknadsplats för lån mellan privatpersoner. Inkassobolaget ges nu även mandat att hantera förfallna lån.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Brocc – som bland annat låter privatpersoner att låna ut pengar till andra privatpersoner, så kallad peer-to-peer-utlåning – har redan ett så kallat backup-avtal med inkassobolaget Lindorff som agerar garant.

Det innebär att Lindorff tar över administrationen av lån samt driver in krediter i händelse av att Brocc till exempel skulle gå i konkurs. Enligt Brocc är det en trygghetsservice till användarna av bolagets plattform. 

Annons

Det nya är att Brocc nu samlar alla tjänster – som legat på olika externa samarbetspartners – hos Lindorff, för att skapa en ”sömlös lösning som sträcker sig över flera processer och affärsområden”, heter det. Samarbetet innebär också att Lindorff kan hantera förfallna lån.

– Samarbetet handlar om att de tar över som en större partner med flera olika delar, varav just backup-avtalet är en del. Vi har ju haft ett sådant på plats, för kundernas trygghet, sedan innan men med Lindorff får vi en tung, strategisk partner med 100 års erfarenhet och en uttalad strategi att arbeta med svenska fintechbolag, säger Broccs CMO Jessica Feinbaum till Realtid.se.

Bolaget säger sig i pressmeddelandet ha en ”gedigen kreditprövning och därigenom en hög betalninsgförmåga hos sina låntagare, vilket innebär att få fordringar förfaller utan betalning”. Men tillägger ”i de fall det ändå skulle ske har Lindorff kunskap och processer för att ta över påminnelsehantering av den förfallna fordran”.

Annons

– Med vår långa erfarenhet från kreditmarknaden kan vi tillföra kunskap till nya och innovativa affärsmodeller som växer fram inom fintech, som Brocc är ett exempel på. Vi hoppas och tror att vårt samarbete kommer bidra till Brocc’s fortsatta tillväxtresa, kommenterar Erika Rönnquist Hoh, Sverigechef för Lindorff.

Brocc hade i juni i år 13 anställda på kontoret på Sturegatan på Östermalm i Stockholm. Då hade också över 200 miljoner kronor lånats ut på Broccs plattformsbaserade marknadsplats för lån, sedan starten 2016.

Antalet registrerade långivare på plattformen uppgick till 2.500 person. Den genomsnittliga avkastningen på ränta ligger på runt 6-6,5 procent.

Annons

Bolaget omsatte 4 miljoner under helåret 2017, medan förlusten blev 12,2 miljoner kronor, efter tillväxtinvesteringar. Minusresultatet var budgeterat, enligt vd:n Jonathan Klein, med motiveringen att Brocc är i en tillväxtfas.

– Visionen med bolaget och produkten och vår drivkraft att förändra och revolutionera finansbranschen som fanns där från början är fortsatt det som driver oss, sa Jonathan Klein i en intervju med Realtid.se i somras.

Annons