Annons

Annons

Lederhausen tackade nej till lyxvåningen

McDonald's-grundaren vill inte köpa skrytlägenhet för 52 miljoner.

Paul Lederhausen, 73, är van vid att bli kallad hamburgerkung efter att 1973 ha dragit igång McDonald's i Sverige.

Men igår blev det ändring på det: Curt Bergfors, 60 år och grundare till norrländska hamburgerkedjan Max, kallades för hamburgerkung i olika medier i samband med avslöjandet om Bergfors nya lägenhet: en 52 miljoner kronor dyr våning i ett nybygge vid Östermalmstorg.

– Jo, jag såg det, men det är väl lite upp till medierna vad de väljer att kalla oss, säger Paul Lederhausen och påpekar att McDonald's har runt 230 restauranger och Max bara knappt 70 restauranger.

Annons

Annons

Han avslöjar att Sven-Olof Johansson, vd för FastPartner som bygger huset vid Östermalmstorg, även approcherat Lederhausen om den rekorddyra lägenheten.

Men det var inget som smakade:

– Jag vill inte lägga mig i den klassen och exponera mig på det viset som det blir fråga om när man köper en lägenhet för så mycket pengar, det är inget för mig. Jag är inte så mycket för att köra omkring i fina bilar och så heller.

I stället har han nyss köpt en lägenhet på Fredrikshovsgatan på Östermalm nere vid nedre delen av Narvavägen – mittemot Sven-Olof Johansson, och granne med en annan känd restaurangentreprenör: Erik Lallerstedt.

När Realtid.se når honom är han dock i Marbella i Spanien, där han bor på vinterhalvåren efter att ha bott i schweiziska Montreux under ett tiotal år.

– Men för ett par veckor sedan var jag hemma i Sverige. Jag gick på McDonald's i Fältöversten, på Hamngatan och i Alvik.

Känner kassapersonalen igen dig?

– Nej, däremot en del restaurangchefer och så. Jag medverkar ibland vid högtidliga tillfällen vid utbildningar för personalen på huvudkontoret.

Paul Lederhausen sålde så sent som i år den sista delen av sitt innehav i Svenska McDonald's AB, som äger runt en tredjedel av de svenska McDonald's-restaurangerna (resten ägs och drivs av enskilda franchisetagare). Fortfarande får han dock försäljningsrapporter för hela kedjan varje morgon, säger han.

– Du vet, jag har hållit på med det här så länge, det går inte att släppa engagemanget. Mitt hjärta är fortfarande bland alla medarbetare, och jag håller kontakt och har massor med synpunkter hela tiden.

Har du några exempel?

– Nja, inte direkt, men så bra som våra restauranger är nu har de aldrig varit.

Utlänningar i Sverige brukar notera den höga personalstandarden på McDonald's, med exempelvis en större andel trevliga och välskötta tjejer i kassan jämfört med utomlands. Vad är hemligheten bakom det?

– I början av min McDonald's-bana träffade jag en kanadensare som lärde mig att det enda sättet man kan få nöjda gäster på är att ha nöjda medarbetare, och det har jag tagit fasta på.

– Jag säger som Coca-Colas förra vd Woodruff: "life belongs to the discontent", säger Lederhausen och menar att den som ständigt ser förbättringsmöjligheter blir framgångsrik.

Vad äter du helst på McDonald's?

– Jag äter mycket kyckling, och McFeast med pommes frites och mjölk. Sen äter jag ju sallad också, säger Paul Lederhausen, som innan han blev känd som hamburgerkung var känd som kycklingkung i Sverige eftersom han sålde kycklinggrillar i stor skala.

– Bolaget blev känt som Grillkungen eftersom grillarnas fabrikat var Barbeque King, förklarar Lederhausen, som även

Han berättar sedan att Stora Kopparberg, med vd Erik Sundblad, köpte grillrörelsen av honom 1979. Kapitalet blev grundplåten i McDonald's expansion.

Paul Lederhausens son Mats Lederhausen var under några år vd för Svenska McDonald's, men blev kring millennieskiftet global strategichef för McDonald's, baserad i Chicago. Därefter blev han chef för företagets ej hamburgerrelaterade verksamheter.

Vad gör Mats nu för tiden?

– Han driver ett företag som kallas Be-Cause, kolla på nätet så får du se vad det är (Realtid.se:s reporter kollar, men blir inte särskilt klok på det). Vi var där nyss i samband med Thanksgiving, det är ju svårt att samlas allihop med barnbarn på college och sådär annat än vid de stora helgerna.

McDonald's är i skrivande stund värt drygt 67 miljarder dollar; ungefär lika mycket som vid senaste årsskiftet. Enligt Morningstar finns inga aktieägare med mer än 2 procents ägarandel.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons