FinansKrönika För dig som prenumerant

Därför blir proptech det hetaste efter midsommar

Byggnader kommer alltid att behövas. Men vilken typ och hur ska de användas? Foto: Mikita Yo/Unsplash.Byggnader kommer alltid att behövas. Men vilken typ och hur ska de användas? Foto: Mikita Yo/Unsplash.
Byggnader kommer alltid att behövas. Men vilken typ och hur ska de användas? Foto: Mikita Yo/Unsplash.
Publicerad
Uppdaterad
Fastighetsbranschen har vaknat till liv ordentligt, ESG-trenden gör djupa spår överallt och så det mest spännande inom fintech. Här är redaktionschef Sverker Brundins midsommarkrönika.

Olof Ehrs

Äntligen är sommaren här och midsommarafton ser enligt prognoserna ut att bli strålande. 27 grader och sol i Stockholm. Som sig bör på midsommar väntar sig SMHI så klart även kortvariga regnskurar med inslag av åska – vilket man traditionsenligt kan se fram emot, åtminstone den som befinner sig i södra Götaland, Öland, Gotland, eller i inre södra Norrland.
***
För Realtids del innebär sommaren som vanligt ett något lägre tempo. På söndag publicerar vi en spännande karriärintervju med DLA Pipers svenska styrelseordförande Anders Malmström. Advokatfirman har under våren gjort sig känd för sitt intensiva arbete med både transaktionsärenden och en hel del rättslig hjälp i samband med coronarealterade konflikter. En uppmärksammad sådan är kring Sturecompagniet. Anders Malmström är en långvägare i bolaget som nu är en av världens största advokatbyråer. Han har en spännande historia att berätta – ett exempel är när bolaget utsattes för en omfattande hackerattack 2017. Realtids reporter Olof Ehrs har träffat honom. Tipsa oss gärna om intressanta personer att träffa och berätta om – vi behöver ett lager tills vi drar igång våra karriärintervjuer igen i augusti.
***
Många – inte minst regeringen – pratar om att människor idag ofta har flera karriärer och att det kommer att bli ännu vanligare framöver. Själv har jag gått från teknisk lantmätare till systemutvecklare, i många år jobbat som techjournalist och därefter blivit helt dedikerad ekonomijournalist via kommunikationsjobb och marknadsanalys. I förra veckan träffade jag Stefan Granlund som har pluggat militärhistoria på Försvarshögskolan och som har tjänstgjort i utlandsstyrkan i Afghanistan (veckans tredje mest läsata artikel). Inget hinder för att samtidigt vara techentreprenör och nu ansvarig för Danske Banks fintechsamarbete i Sverige. Jag har det senaste halvåret mött rätt många människor i finansvärlden – även på toppositioner – som inte har en ekonomibakgrund. Påfallande många är civilingenjörer eller matematiker.
***
Min teknikbakgrund gör att jag får många förslag på teknikinriktade finansartiklar. Just nu funderar jag på hur Handelsbanken jobbar med digitalisering och nästa vecka planerar jag att besöka en fintechhubb norr om Stockholm. Den här veckan har jag skrivit om två spännande startupbolag. I måndags om tjänstepensionsutmanaren Pensure som tar in 5,6 miljoner kronor i kapital och i onsdags om låneplattformsbolaget Näktergal som siktar på internationell expansion. 

tests

00000000

000000

000000

000000

Har du redan ett konto.

Teckna premiumabonnemang

Månad
299
kronor per månad

Ex moms
Registrera med företagsmejl

Mest populär
Helår
274
kronor per månad

Betala 3 289 kr per år
och spara 299 kr

Team

Medlemskap till hela företaget.
Få upp till 50% rabatt>>

Det här får du som medlem

  • Tillgång till allt vårt Premium-innehåll på Realtid.
  • Nyheter, analyser, granskningar och reportage för beslutsfattare.
  • Krönikor, och analyser från ledande profiler.
  • Bli en del av vår community.

Så här fungerar Premium

  • Betala per månad eller år.
  • Säg upp enkelt när du vill.
  • Välj mellan kort, Klarna eller företagsfaktura som betalningsalternativ.
  • Läs fullständiga villkor här.

Frågor?

Annons