Finans

Konkurrensverket godkänner Goldmans kontroll över Northvolt

Konkurrensverket beslutar att godkänna Goldman Sachs och grundartrions ansökan om att få kontrollen över Northvolt.

Publicerad 2019-06-24

För två veckor sedan, den 12 juni, kunde Realtid avslöja att den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs leder konsortiet av investerare som gemensamt kommer kontrollera Northvolt, enligt en anmälan som kommit in till Konkurrensverket. Nu har myndigheten valt att godkänna företagskoncentrationen, enligt ett beslut som Realtid tagit del av.

Konsortiet består av, förutom Goldman Sachs Group, grundarna av Northvolt som genom sina dotterbolag Vargas Holding, Rocarma Consulting och Quantum Leap.

Vargas Holding ägs av Carl-Erik Lagercrantz och Harald Mix, Rocarma Consulting ägs av medgrundaren Peter Carlsson (tidigare ledande befattningshavare på Tesla) och Quantum Leap ägs av medgrundare Paolo Cerruti (tidigare ledande befattningshavare på Tesla).

Investeringen görs bland annat via Goldman Sachs buyout-fond West Street Capital partners VII.

Northvolt har även meddelat att man har säkrat 9 miljarder svenska kronor. Ytterligare nära 4 miljarder kronor kommer från Europeiska investeringsbanken (EIB). Ytterligare lån på väg att färdigställas.

Bolaget har även uppgett att man har fullt tecknad produktion för den första delen av Northvolts batterifabrik i Skellefteå mellan 2022 och 2027. Vilka beställare som står i orderboken på 122 miljarder kronor uppges dock inte.

Volkswagen är en av investerarna i Northvolt och kommer att äga omkring 20 procent av aktierna Northvolt när transaktionen är stängd.

Morgan Stanley & Co. International plc agerar som finansiell rådgivare till Northvolt. Linklaters är legala rådgivare till Goldman Sachs.

Platsannonser