Karriär & ledarskapNyhet

Kommuner larmar – går miste om tusentals arbetstillfällen

Publicerad
Uppdaterad

Begränsningar i elnätet gör att många svenska kommuner tvingas tacka nej till nya företag som vill etablera sig.

Sarah Carlsson

Minst 24 kommuner har gått miste om nya företagsetableringar på grund av elbrist. Det visar en granskning som Ekot har gjort.

Problemet finns i hela landet enligt kartläggningen och en av de drabbade kommunerna är Kungsör. De har fått tacka nej till flera företagsetableringar på grund av begränsningar i elnätet.

– Den senaste förfrågan var om en batterifabrik som hade gett 4 500 nya arbetstillfällen. Vi kan inte tillhandahålla den mängden el som fanns med i förfrågan, säger Ida-Maria Rydberg som är näringslivschef i Kungsörs kommun, till Ekot.

Annons

Endast fem av kommunerna uppger att förfrågningarna har handlat om just elintensiva företag som batterifabriker eller datahallar. Det är vanligare att mindre företag får nobben.

– 2018 fick vi frågan om ett datacenter och 2021 om en fiskodling men det gick inte på grund av låg kapacitet. Totalt handlar det om 40 nya jobb som inte blev av. Om inte vi också kan växa när vi har möjlighet på grund av att vi inte får el så är det förödande, säger Bo Häggroth som är näringslivsstrateg.

Energiminister Kashayar Farmanbar kommenterar resultatet av Ekots granskning, och säger att varje kommun som behöver tacka nej till en företagsetablering på grund av elbrist är en för mycket.

Annons
Annons