Kinaexperten: ”Kinesiskt ägande är inte automatiskt lika med inflytande”

Taggar i artikeln

Frédéric Cho Kina
Kinaexperten Frédéric Cho. ”Kinesiskt ägande är inte automatiskt lika med inflytande”Kinaexperten Frédéric Cho. ”Kinesiskt ägande är inte automatiskt lika med inflytande”
Publicerad
Uppdaterad

Svenska fordon, musik och spelutveckling – det är något som kinesiska bolag satsar på i Sverige. Det visade nyligen en ny rapport från FOI. Men kinesiskt ägande är inte automatiskt detsamma som kinesiskt inflytande på verksamheten, det säger Kinaexperten Frédéric Cho till Realtid.

Anders Frick

I dag finns ett kinesiskt ägande i över 1 500 företag i Sverige. Fordon, musik och spelutveckling är något som bolagen är inriktade mot, det visade nyligen en ny rapport från FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut.

– Jag skulle säga att ägande från Kina i olika delar av den svenska ekonomin inte automatiskt är lika med inflytande. De flesta kinesiska investeringar som har gjorts har varit för att få en bra finansiell avkastning. Volvo Cars och Geelys alla satsningar i Göteborg har sammanlagt skapat 25.000 jobb sedan 2010, vilket märks. Om man tar bort dem så är det rätt få nya affärer som har skett de senaste tre åren, säger Frédéric Cho till Realtid.

Annons

Han förklarar att den modesta investeringstakten bland kinesiska bolag beror på pandeminedstängningar i Kina, protektionism samt skärpta begränsningar för kinesiska företag att investera i omvärlden.

Kan man förvänta sig en lägre investeringstakt från Kina i Sverige framöver?
– Ja, det tror jag. Typen av investeringar har ändrats. Det är inte lika mycket förvärv utan vi kommer förmodligen att se fler nyetableringar i form av fabriker och annat där kineserna inte kanske har något företag som de får eller kan investera i, i Sverige, säger han.

För några år sedan pratades det mycket om svenska företag som etablerar sig i Kina – hur ser trenden ut just nu?
– Det har ju också minskat de senaste åren, men de som är i Kina vill ju vara kvar i Kina. Det säger majoriteten av de svenska företagen när man frågar dem. Det finns också exempel på några stora investeringar som nu sker och den största är ju Scanias stora investering i Rugao i Jiangsu-privinsen utanför Shanghai. Det kommer att bli den enskilt största industriinvesteringen av svenska företag i Kina någonsin, säger han.

Annons

Vad tror du, kommer det att pratas mer om Kina framöver eller är Kina lite på väg ut ur svensk diskussion?
– Jag tror att Kina alltid kommer att vara väldigt intressant att följa geopolitiskt, politiskt, näringslivsmässigt och ekonomiskt. För att det går att trolla bort att det är världens näst största ekonomi nu och kanske om tio år världens största ekonomi, med allt vad det innebär i form av politiskt och geopolitiskt inflytande, säger Frédéric Cho.

Se hela intervjun med Frédéric Cho i RealtidTV!

 

Annons

Annons