Arbetsrelaterad stress påverkar allt fler anställda och kan även få konsekvenser för privatlivet. Bland annat kan det leda till en ond cirkel av sömnbrist, ohälsosamma telefonvanor och drogmissbruk, visar ny rapport.
Stressfällan: Sömnbrist och drogmissbruk ökar
Mest läst i kategorin
I en ny undersökning från hälsoplattformen Wellhub svarade 47 procent av de tillfrågade att deras mentala hälsa blir lidande på grund av stress på jobbet.
Enligt rapporten är arbetsrelaterad stress den främsta orsaken till försämrad mental hälsa för alla generationer utom babyboomers. Gen Z är hårdast drabbade med 54 procent, tätt följda av millennials (49 procent) och Gen X (48 procent).
”Det är skrämmande hur snabbt denna typ av stress sprider sig och påverkar hela livet,” säger Wellhubs personalchef Lívia de Bastos Martini till Fortune.
Läs även: Arbetsmiljön krisar i Sverige: ”Så kan vi inte ha det.” Realtid
Påverkar sömnen
Sömnen är ett område där arbetstagarna påverkas särskilt mycket och 55 procent uppger att deras stress försämrar sömnkvaliteten, vilket i sin tur bidrar till en ond cirkel av dåligt välmående.
Dessutom rapporterar 22 procent att deras telefonberoende förvärras och 7 procent upplever att deras stress har lett till ett ohälsosamt missbruk av droger, alkohol och läkemedel. Många säger också att stressen leder till överätande.
Missa inte: Stress och ångest när fler övervakas på jobbet. Realtid
Gap mellan anställda och vd
Även i Sverige utsätts många anställda för en stressig tillvaro på sina arbetsplatser. Enligt en undersökning från 2023 av Manpower sa 57 procent av kvinnorna och 49 procent av männen att de känner sig stressade på jobbet.
Tre av fem, över 60 procent, rapporterade att de ofta jobbar under tidspress och över hälften – 52 procent, har psykiskt ansträngande jobb.
Trots att företagsledare är medvetna om problemet finns ett gap mellan deras uppfattning och de anställdas upplevelse. En tidigare amerikansk studie visar att 94 procent av vd:ar tror att de gör tillräckligt för att stödja mental hälsa på arbetsplatsen – vilket bara 67 procent av medarbetarna håller med om.
Bastos Martini uppmanar därför företag att ta ett helhetsgrepp. Hon menar att anställda måste vara medvetna om vilka förmåner som finns och uppmuntras att använda dem.
”Företag behöver agera – annars sker ingen förändring”, säger hon.
Läs även: Kvinnor mer stressade än män på jobbet. Realtid