Realtid

Konsultbranschen varnar för nya LAS-lagen

Konsultbranschen varnar för konsekvenser av nya LAS-lagen
Efter två år måste en bemanningsanställd erbjudas fast tjänst hos kunden. Men både arbetsgivare och fack förutspår negativa konsekvenser. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 02 okt. 2024Publicerad: 02 okt. 2024

Från och med 1 oktober 2024 måste företag erbjuda bemanningsanställda fast anställning efter två år. Men arbetsgivare varnar för att många uppdrag kommer att avslutas tidigare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 1 oktober 2024 börjar en ny del av LAS-lagen gälla som innebär att bemanningsanställda som har varit uthyrda till samma kundföretag i minst två år, ska erbjudas fast anställning eller ersättas med två månadslöner.

Dessa regler, som ursprungligen infördes 2022, är tänkta att stärka tryggheten för bemanningsanställda. Men både arbetsgivare och fack förutspår konflikter om hur lagen kommer att tillämpas.

Konflikter

”Vi ser en stor fara med det här och det kommer bli tvister på det här området”, säger Jonas Stenmo, chefsjurist på arbetsgivarorganisationen Almega, till Sveriges Radio.

Fackförbundet Unionen håller med om att situationen kan leda till konflikter, men tror samtidigt att många bemanningsanställda faktiskt kommer att få fast jobb.

”Vi tror att väldigt många kommer erbjudas tillsvidareanställning, sedan kommer det bli ett antal tvister”, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef.

ANNONS

Kan leda till uppsägningar

Enligt tidningen Kollega finns en oro att företag kommer att avsluta uppdrag innan den tvååriga gränsen för att undvika att behöva erbjuda anställning eller betala kompensation. Bemanningsbranschen befarar att detta kan leda till uppsägningar.

ANNONS

”Kundföretaget kan välja att avsluta inhyrningen innan man når 24 månader”, säger Patrik Eidfelt, förbundsdirektör på Kompetensföretagen, till Arbetsvärlden.

Han menar att risken är särskilt stor på mindre orter eller där specialiserad arbetskraft hyrs in.

För sträng

Samtidigt anser kritiker som entreprenören Dan Olofsson att lagen är för sträng och kan skada företag genom att tvinga dem att anställa personal de kanske inte behöver.

Han skriver i Svenska Dagbladet att ”anställningstryggheten är minst lika bra i ett konsultbolag som i ett kundföretag”.

Facken å sin sida ser lagen som ett viktigt steg mot större trygghet för de anställda, men medger att vissa företag kan avsluta inhyrningen i förtid för att slippa de nya kraven.

Läs även:
Branschen där fyra av tio vill byta jobb. Realtid
”Distansarbete är en revolutionerande möjlighet”. Realtid
Många företagare missnöjda med Gen Z. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]