Kapitalstarka köpare lyfter svensk skog

Taggar i artikeln

Handelsbanken Skogsbruk
Publicerad
Uppdaterad

Framtidsutsikterna för skogsmarkspriser är fortsatt positiva både på kort och på lång sikt. Det finns starka efterfrågetrender på både svenskt virke och skogsfastigheter generellt. Kortsiktigt är prisutvecklingen starkare i norra Sverige än söderut. Det framgår av Handelsbankens senaste rapport om den svenska skogssektorn.

Realtid.se

– Priserna på skogsmark i norra Sverige har efter en svag utveckling sen 2013 tagit fart de senaste två, tre åren. En anledning är att kapitalstarka köpare kommit in på marknaden, säger Ola Josefsson, segmentsansvarig skog på Handelsbanken i en skriftlig kommentar.

Realtid har tidigare skrivit om Roger Akelius som köpt skogsfastigheter i hela Sverige för 340 miljoner kronor under det första halvåret i år . Andra kända skoginvesterare är H&M-miljardären Lottie Tham och Antonia Ax:son Johnson.

Skogsmarkspriserna har utvecklats starkt såväl det senaste året som på längre sikt. Dels drar skogsmark till sig kapital från aktiemarknaden när osäkerheten på aktiemarknaden ökar. Dels ökar medvetenheten om klimatet intresset för att äga skog, enligt Handelsbankens analys.

Annons

Efterfrågan på skog ökar samtidigt från flera håll. Skogsmaterial ersätter alltmer plast, stål och betong. Intresset att använda skogen som bindemedel för koldioxid och större avsättningar till naturreservat ökar från politiska beslutsfattare. Däremot kan ökade begränsningar i skogsägarens rätt att bestämma över avverkningsplaner och ökade insektsskador påverka prisutvecklingen negativt.

I det korta perspektivet väntas generellt lägre priser på skogsindustriella produkter som exempelvis grafiskt papper och kartong. Sedan pristopparna under sommaren 2022 har priserna gradvis börjat falla. Producenter rapporterar om försämrad efterfrågan från e-handel men även från fysiska butiker.
Det är däremot inte tal om några extrema prisfall även om förväntan inför 2023 är en fortsatt försvagning av efterfrågan i samband med en allmän konjunkturförsvagning.

Priserna för sågade trävaror föll 2022 när efterfrågan minskade från såväl hushåll som byggsektor. Men på längre sikt räknar banken med att prisnivåer och lönsamhet för svenska sågverk kommer öka.

Annons

EU lyfter fram skogens nytta som kolsänka och ställer också ökade krav på hänsyn till biologisk mångfald. Å ena sidan bidrar skogen med material som kan tillhandahålla substitut till fossilbaserade produkter, å andra sidan tillhandahåller skogarna värdefulla ekosystemtjänster inklusive kolbindning.

– Detta leder till målkonflikter som beslutsfattarna måste hantera, skriver banken.

Annons