Finans Nyhet

Jurist-mellansystern vill ha elit-lågstadier

Publicerad
Uppdaterad

UPPDATERAD Antonia Krzymowska, som tillsammans med sin lilla- och storasyster driver en juridikbyrå i föräldrahemmet i Hägersten, vill gå längre än utbildningsminister Björklund med ”spetsklasser”.

Martin Lindgren

Realtid.se har i flera artiklar rapporterat om de tre juridikstuderande systrarna Krzymowska – 23-åriga Adriana (OBS! se faktaruta betr henne), 21-åriga Antonia, och 20-åriga Amelia – som i Hägersten bedriver en egen juristbyrå med inriktning på företagsöverlåtelser inom hotell- och restaurangbranschen.

Idag argumenterar mellansystern Antonia på Expressens debattsida för att de ”spetsklasser” som utbildningsminister Jan Björklund (FP) har föreslagit från och med årskurs sju ska införas redan i lågstadiet:

”Utbildningsministerns förslag är i sig en välkommen idé, men det innehåller en onödig begränsning, varför är det först i högstadiet som de extra begåvade barnen ska tas om hand? Jag tycker att de här barnens potential ska tas tillvara så snart det bara är möjligt och så snart de uppvisar entusiasm och vilja att utvecklas snabbare än övriga barn. Även barnen i årskurs ett har rätt att få användning av sin fulla begåvning”, skriver Krzymowska i artikeln, som rubricerats ”Svik inte de yngsta genierna, Björklund”.

Annons

Krzymowska beskriver i artikeln hur hon och hennes systrar mött talrika svenska unga begåvningar inom framför allt schackvärlden. Dessa begåvningar får inte förslösas om Sverige åter ska bli världsledande, som på 70-talet:

”Det svenska samhället måste tillvarata barnens begåvningar oavsett vilken form de manifesteras i.”

Förutom de två systrar som Krzymowska bedriver juristbyrån tillsammans med finns ytterligare två syskon i familjen. Samtliga har enligt debattartikeln alltid haft det väldigt lätt för sig i skolan.

Annons

Utöver juristbyrå bedriver systrarna Krzymowska bland annat handel med guldtackor parallellt med sina juriststudier.

Samt schack-TV:

På Jan Björklunds stab svarar pressekreterare Anna Neuman att Krzymowskas artikel inte ändrar det förslag Björklund har lagt, och som innebär att högstadiespetsklasserna i fråga införs år 2012 om alliansen vinner valet. Redan tidigare, säger Neuman, har gymnasiemotsvarigheter införts, och man tar ”ett steg i taget”.

Annons

– Däremot är det viktigt att uppmärksamma även yngre duktiga elever.

Neuman uppger på fråga från Realtid.se att det finns barn som hoppar över någon klass i lågstadiet, samt att några börjar skolan vid sex i stället för sju års ålder.

– Jag tycker det är synd att de tar det så långsamt; det är lite segt från deras sida att införa det först i sjuan, säger Antonia Krzymowska när hon hör vad Folkpartiet svarat Realtid.se.

– Risken är att man dämpas ned under de första åren om man börjar med det här först i sjuan, säger hon.

Angående möjligheten att hoppa över klasser säger Krzymowska att det dels riskerar att leda till utanförskap pga att den som hoppat över klasser är yngre, dels att det ofta trots att man hoppat över går för långsamt, eftersom man hamnar i en standardklass.

Kommer du ägna dig åt politik nu?

– Nej, inte över huvud taget, just nu satsar jag på juridikstudierna och på TV-programmet jag producerar, säger Krzymowska, som inte vill avslöja vilket parti hon tänker rösta på.

Vilken är din favoritöppning i schack?

– Just nu föredrar jag alltid Draken, eftersom det är en väldigt aggressiv öppning. Man spelar den när man är svart, och det börjar med bonden från c7 till c5, sedan tar man ut en springare till f6 och en löpare till g7, varpå man gör en kort rockad.

Och sedan?

– Ja, man fortsätter spela, det kan ju hålla på ett tag. Hur långt vill du ha det?

Det räcker väl kanske så. Är man igång med Draken när man kommit så långt?

– Ja.

Adriana doktorerar

Storasyster Krzymowska, 23-åriga Adriana, har sedan Realtid.se senast rapporterade om de ambitiösa systrarna hunnit bli färdig jur kand och doktorerar nu i finansrätt på Stockholms universitet. Hon läste juristlinjen på 3,5 i stället för 4,5 år.

Annons