PMI-tjänster sjönk till 48,1 i april – ”överraskande stor nedgång”

Taggar i artikeln

PMI-tjänster
Jörgen Kennemar Nationalekonom Swedbank Foto SwedbankJörgen Kennemar Nationalekonom Swedbank Foto Swedbank
Jörgen Kennemar, Swedbank.
Publicerad
Uppdaterad

Realtid.se

Inköpschefsindex för privata tjänstesektorn (PMI–tjänster) föll till 48,1 i april från uppreviderade 54,1 i mars och är för första gången sedan november 2023 utanför tillväxtzonen. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Det är en överraskande stor nedgång, som kan vara tillfällig, men signalerar att konjunkturåterhämtningen vilar på en bräcklig grund, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex.

Index för affärsvolym svarade för det största negativa bidraget till fallet i PMI-tjänster följt av orderingång och leveranstider medan sysselsättningen gav ett positivt bidrag för andra månaden i rad.

Annons

Index för rå- och insatsvarupriser steg till 61,9 i april från 58,7 i mars. Aprilutfallet visar återigen ett högre prisökningstryck i tjänstesektorn jämfört med i industrin och som har tilltagit under 2024.
Silf/Swedbanks PMI-Composite minskade i april till 49,0 från 53,0 i mars efter att ha varit över 50-strecket tre månader i rad.

– Utfallet innebär att aktivitetsnivån i näringslivet tappade fart i april men är för tidigt att bedöma om det är ett omslag i konjunkturen, säger Jörgen Kennemar.

Annons