JM sänker lägenhetspriser – även på förhandskontrakt

Taggar i artikeln

Bostadsmarknad
Där cementfabriken i Limhamn tidigare låg håller nu JM på att färdigställa de sista av drygt 100 lägenheter som ingår i bostadsrättsföreningen Bruket.
Publicerad
Uppdaterad

Byggbranschens utmaningar med svårsålda nyproduktionsobjekt har fått byggföretaget JM att lansera nya prislistor, samtidigt som bolaget öppnar för att justera priserna på redan underskrivna förhandskontrakt.

Anders Frick

Affärsmodellen där privatpersoner köper bostadsrätter på ritning och förbinder sig till tillträde några år framåt är stendöd de närmaste åren. Det menar Anders Gullesjö från Danske Bank. Men nu kan Realtid berätta att JM Bygg öppnar för att omförhandla priserna på vissa objekt – även när det gäller underskrivna förhandskontrakt.

Där cementfabriken i Limhamn tidigare låg håller nu JM på att färdigställa de sista av drygt 100 lägenheter som ingår i bostadsrättsföreningen Bruket. Inflyttning sker mellan april 2023 och april 2024, men mycket har hänt på marknaden sedan de första objekten såldes för flera år sedan och därför har JM nu tagit fram en ny prislista, med lägre priser för samma objekt.

– Vissa byggbolag går ut och sänker priserna på nyproducerade objekt. När det gäller Bruket så sänker JM inte officiellt priserna, men däremot har man tagit fram nya prislistor, säger Anna Helsing på mäklarföretaget Bjurfors, till Realtid.

Annons

Hon förklarar att de nya priserna framförallt berör större lägenheter, såsom treor, fyror och så kallade townhouse.

– Det handlar om prisjusteringar på 400 000-700 000 kronor, och bakgrunden är att det går trögt med försäljningen av de ännu osålda objekten, säger Anna Helsing, och fortsätter:

– Limhamn sjöstad är ett område med mycket nyproduktion, och det påverkar ju. Den största utmaningen är dels det stora utbudet, dels att avgifterna har varit baserade på andra kalkyler. Om köparna kanske måste sälja sina gamla boenden först så uppstår ju inlåsningseffekter, säger hon.

Annons

Anna Helsing hänvisar dock till JM:s Karolina Wictorin, marknadsansvarig för hela satsningen, för fler detaljer om JM:s prislistor. Wictorin bekräftar i sin tur för Realtid att JM har tagit fram en ny prislista.

– Vi har justerat prisbilden lite efter marknadsläget, vilket innebär att ett par bostäder har fått lägre pris. Det handlar om bostadstyper som vi inte har lyckas få sålda på dagens marknad, eftersom de prissattes på en annan marknad, säger Karolina Wictorin.

Varför sänker ni priserna?
– Nu är det ett halvår kvar till sista tillträde och då önskar vi att sälja slut i anslutning till det. Men jag vill poängtera att bostadsrättsföreningen inte drabbas av prissänkningarna, för de får in lika mycket pengar som planerat. Det är i stället JM som tar smällen, säger hon.

Annons

Hur blir det för de som har köpt lägenheter till den gamla prislistan?
– Jag vet inte hur det hanteras just här, men om det är en bostadstyp där det är många sålda då tror jag inte att vi prisjusterar för de som redan har flyttat in. Men om det är ett läge där en av tio lägenhetstyper är sålda, ja då kanske det hanteras på ett annat sätt. Men jag vill inte uttala mig om det, utan det är bättre att du pratar med min chef, säger Karolina Wictorin.

Chefen i fråga heter Katarina Jordell Rimmerfeldt och är kommunikationschef på JM. Hon förklarar att prissättning och erbjudanden vid försäljning av JM:s bostäder alltid utgår från en bedömning av varje enskilt projekts, bostads och lokala marknads unika förutsättningar från tid till annan, och säger vidare att i den mån som priser och erbjudanden behöver justeras så sker det på motsvarande sätt baserat på lokala avvägningar.

Kan personer som har tecknat kontrakt med er under den gamla prislistan få byta till den nya prislistan?
– Det kan ibland gå lång tid mellan bostadsaffärerna i ett och samma projekt, till exempel beroende på etappvis produktion, och då kan marknadsförutsättningarna hinna ändras – för båda parter – från den första sålda bostaden till den sista. Huruvida marknadsanpassning av priserna nedåt påverkar redan avtalade försäljningar måste därför bedömas från fall till fall, säger Katarina Jordell Rimmerfeldt.

Vad händer med de som har tecknat kontrakt med er men sedan inte kan få lån när det börjar närma sig inflyttning?
– Om banken skulle ändra sin bedömning och inte längre medge lånelöfte till en bostadsrättsköpare så kommer den aktuella bostadsrättsföreningen tvingas häva köpet med den köpare som inte kan tillträda, säger hon.

Drabbas då föreningen istället?
– Nej. I samband med eventuella justeringar av försäljningspris är det viktigt att framhålla att den enskilda bostadsrättsföreningen inte drabbas, eftersom produktionskostnad för fastigheten och samtliga bostäder är avtalad redan vid produktionsstart, säger hon.

JM har något som kallas för ”räntegaranti”. När införde ni den – och varför?
– JM:s räntegaranti innebär att JM ersätter en del av föreningens ökade räntekostnader under de första fyra åren, vilket ger bostadsrättsinnehavaren ett visst skydd mot avgiftshöjningar. Denna räntegaranti infördes under det andra kvartalet 2023, som en extra trygghet för nybildade bostadsrättsföreningar. Bakgrunden är den kraftiga påverkan av ökade kostnader till följd av den kraftiga och snabba ränteökningen, som tillsammans med höjda energipriser och hög inflation har drivit upp bostadsrättsföreningarnas driftkostnader. Genom garantin ersätts bostadsrättsföreningen upp till en viss gräns för räntekostnader överstigande räntan enligt ekonomisk plan under respektive låns första bindningstid, och under förutsättning att föreningen binder sina lån på det sätt som den ekonomiska planen anger, säger Katarina Jordell Rimmerfeldt.

Annons