Jim Rowan efterträder Håkan Samuelsson som vd för Volvo Cars

Taggar i artikeln

Håkan Samuelsson Volvo Cars
Jim Rowan Volvo CarsJim Rowan Volvo Cars
Jim Rowan, tillträdande vd för Volvo Cars, nuvarande vd för Ember Technologies. Foto: Ember Technologies
Publicerad
Uppdaterad

Volvo Cars styrelse har utsett Jim Rowan till vd och koncernchef med tillträde 21 mars.

Marlene Sellebraten

Jim Rowan, för närvarande vd och styrelseledamot i Ember Technologies och dessförinnan vd för Dyson Group samt COO för Blackberry, efterträder Håkan Samuelsson i rollen som vd och koncernchef för Volvo Cars. Det framgår av ett pressmeddelande. Rowan tillträder 21 mars 2022.

Under sin tid som vd för Dyson Group 2017-2020 och tidigare som COO 2012-2017 accelererade Jim Rowan Dysons e-handelsstrategi och globalla expansion. Jim Rowan är också för närvarande senior rådgivare till det globala riskkapitalbolaget KKR samt medlem av aktieägarkommittén för det tyska teknik- och konsumentvaruföretaget Henkel.

– Jag är mycket glad över att välkomna Jim Rowan som ny VD för Volvo Cars. Volvo Cars går igenom en snabb digital transformation och det är varför vi ville rekrytera en person med erfarenhet utanför bilindustrin att vara global VD. Jim är den rätta personen att accelerera driva på Volvo Cars framtida utveckling och genomförande av industrins snabbaste transformationen – ett helt elektriskt företag med miljontals direkta konsumentrelationer, säger Eric Li, styrelseordförande för Volvo Cars.

Annons

– Jag vill ta tillfället i akt att tacka Håkan Samuelsson för hans engagemang och beslutsamhet under de senaste tio åren på Volvo Cars. Håkan har tillsammans med sin ledningsgrupp skapat en förnyad och stark produktlinje, återupprättat Volvo som ett för framtiden starkt positionerat premiumvarumärke. En position som möjliggjort en framgångsrik börsnotering av Volvo Cars, säger Eric Li.

Håkan Samuelsson kommenterar:

– Jag är glad att välkomna Jim till sin nya roll för att fortsätta Volvo Cars spännande resa framåt. Jag vill också tacka alla Volvo Cars-anställda för de otroliga framsteg vi har gjort tillsammans under dem senaste 10 åren – inte bara för att Volvo blivit en av de snabbast växande och mest pålitliga bilvarumärkena inom premiumbilsegmentet, utan också för att innovation och ett tydligt syfte alltid varit drivande. Jag önskar er all lycka för de spännande åren som kommer.

Annons

Håkan Samuelsson, som varit vd för Volvo Cars sedan oktober 2012 och ledamot i bolagets styrelse sedan 2010, lämnar även styrelsen för Volvo Car. Han kommer att fortsätta som ordförande för Polestar Automotive Holding UK Limited inför genomförandet av bolagets pågående Spac-process och planerade notering på Nasdaq senare i år.

Annons