Finans Nyhet

Jesper Olsson: ”Du kan vara 60 år och pigg eller 30 år och oengagerad”

Taggar i artikeln

Kompetens Mångfald Rekrytering
Jesper Olsson, NovareJesper Olsson, Novare
Publicerad

“I många vd-rekryteringar efterfrågas personer som lett bolag i lågkonjunktur och osäkra tider och är man över 50 år har man hunnit vara med om det”, säger Jesper Olsson, chefsrekryterare på Novare Executive Search.

Under pandemin har chefsrekryteraren Jesper Olsson på Novare Executive Search märkt en ökad efterfrågan på senior kompetens.

– Jag tror det beror dels på det skakigare klimat vi har haft under covid, att man gärna eftersöker erfarna personer som varit med om kriser och tuffa tider förut, och dels den debatt om ålderism som har pågått under några år nu, säger han.

Annons

”Man eftersöker erfarna personer som varit med om kriser och tuffa tider.” 

Han menar att istället för att välja en kandidat som kanske har potential att åstadkomma något bra satsar man på säkra kort i osäkra tider.

– Man väljer heller en person som har haft en liknande roll tidigare för att minimera riskerna och är du över 50 år är sannolikheten större för att du har lett ett större bolag tidigare och varit med om osäkra marknader, säger Jesper Olsson.

Jesper Olsson tycker att den debatt om ålderism som John Mellkvist har gått i bräschen för och som han själv deltagit flitigt i har gett effekt.

Annons

”Ålder har blivit mer av en icke-fråga”

– Det är mycket mer sällan som vi i våra dialoger stöter på någon form av åldersdiskriminering. Ålder har blivit mer av en icke-fråga. Vi värnar alltid om att arbetsgivare ska värdesätta personlighet, kompetens och erfarenhet och inte den faktiska åldern.

Även om vi generellt sett blivit bättre på att inte åldersdiskriminera lever vissa fördomar om äldre kvar.

Annons

”En vanlig försom är att äldre saknar förmåga att ta till sig ny teknik”

– Vanliga fördomar är att de skulle ha tappat energi, driv och nyfikenhet och att de saknar förmåga att ta till sig ny teknik. Men jag skulle säga att det är väldigt individuellt och handlar mer om personlighet än ålder. Du kan vara 60 år och pigg eller 30 år och oengagerad, säger Jesper Olsson.

Men man ska naturligtvis inte bara rekrytera äldre personer.

– När man rekryterar människor med olika bakgrund, både gällande kön, ålder och etnicitet, så får man en mångfald och dynamik i sin organisation, vilket är styrkt i forskning att det ger framgång, säger Jesper Olsson.

Hans råd till dem som är över femtio och kanske tycker att det går lite trögt på jobbfronten är att inte ge upp hoppet.

– Även om det är motigt och du får ett antal nej, så ge inte upp. Tänk på att inte bara söka på annons, utan även aktivera ditt nätverk. Och när du väl har kommit på intervju, så visa hur kompetent, kunnig och energifylld du är och krossa alla fördomar. Man kan tillföra värde oavsett om man är 35 eller 55 år.
 

Annons