Jens Henriksson: ”Vi måste ha bättre koll på våra risker”

Taggar i artikeln

Jens Henriksson Swedbank
”Må bästa idén vinna” – det är sättet som vd Jens Henriksson vill styra Swedbank på. Foto: Anders Frick
Publicerad
Uppdaterad

En genomlysning av Swedbanks verksamhet gav vd Jens Henriksson insikt att banken behöver bättra på styrningen, se till att få bättre koll på riskerna, skapa en kultur där det är ”högre i tak” samt ta fram en tydlig strategisk riktning. Det säger han till Realtid i samband med en temadag om just risker.

Anders Frick

Krig och kris. Pandemi. Räntechock. Utmaningarna har inte låtit vänta på sig för Jens Henriksson sedan han tillträdde som vd för Swedbank 2019.

– En av orsakerna till att jag blev vd var att Swedbank hade problem, man inte hade tillräcklig kontroll på sina penningtvättsrisker. Det var den första krisen som jag jobbade med. Det ser bättre ut nu men vi har fortfarande amerikanska utredningar kvar, säger Jens Henriksson till Realtid.

Annons

Intervjun görs i samband med en konferens i regi av Handelshögskolans Swedish House of Finance. Temat för dagen är effekter av nya geopolitiska risker på den finansiella marknaden. Under intervjun berättar Jens Henriksson för Realtid att både coronapendemin och Rysslands anfallskrg mot Ukraina har påverkat Swedbank mycket – inte minst på grund av bankens stora närvaro i Estland, Lettland och Litauen.

– Och nu har vi en annan typ av kris där inflationen har gått upp, och som en följd av det har Riksbanken höjt räntorna. Det har gjort att en del företag och hushåll har en ganska tuff situation, säger Jens Henriksson.

I början av sin vd-tid lät han göra en utredning om bland annat företagskulturen, och i den framkom att banken har ett antal saker som man behöver jobba med.

Annons

– Det ena var att få till en bättre governance (styrning, red.anm). Det har vi gjort väldigt mycket nu, inte minst i Baltikum. Där vi har ett holdingbolag och ett annat sätt att jobba. Den andra biten var att vi måste ha bättre koll på våra risker, så därför har vi gjort om hela vårt ramverk för riskaptit, säger han, och fortsätter:

– Den tredje biten var att se till att vi får en kultur och en miljö där det är högt i tak. Det är någonting som man måste jobba med hela tiden. Det fjärde var att vi behöver ta fram en tydlig strategisk riktning, och det har vi nu tagit fram, säger han.

Varje måndag mellan klockan 9 och 16 har Jens Henriksson möte med sitt managementteam i banken – något som han tycker är väldigt givande. På dessa möten ser han till att ha just högt i tak och folk som vågar säga emot.

Annons

– Det är väldigt roligt och ibland väldigt jobbigt. Det sätt som jag försöker styra banken är: ”Må bästa idén vinna”. Det är jag som fattar besluten, men det innebär också att vi hela tiden brottas, argumenterar, vänder och vrider. Och sedan i slutändan så får vi fatta beslut och gå vidare, säger Jens Henriksson.

Se hela intervjun i RealtidTV!

 

Annons