Realtid

Innovationsveteranen Christer Fåhraeus startar miljardfond med hälsofokus

Christer Fåhraeus öppnar en ny fond som ska investera i gränslandet mellan teknik och hälsa.
Christer Fåhraeus öppnar en ny fond som ska investera i gränslandet mellan teknik och hälsa.
Anders Frick
Uppdaterad: 31 aug. 2023Publicerad: 31 aug. 2023

Serieentreprenören Christer Fåhraeus från Lund startar en ny fond som ska investera i gränslandet mellan life science och medtech. Målet för storleken på fonden är 1,2 miljarder kronor – och redan nu har halva summan samlats in.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Christer Fåhraeus är den lundabaserade uppfinnaren och innovationsprofilen som ligger bakom bolag som Cellavision, Anoto, Flatfrog och EQL Pharma. Nuförtiden driver han investeringsbolaget Fårö Capital, och är sedan förra året även majoritetsägare i Rapidus nyhetstjänst.

Och det är just Rapidus som idag avslöjar nyheten om att Christer Fåhraeus öppnar en ny fond som ska investera i gränslandet mellan teknik och hälsa. Namnet på fonden är Fåhraeus Startup and Growth 2, och är en uppföljare till den första fonden som tog in 300 miljoner kronor. Den här gången är målet 1,2 miljarder kronor.

– Det finns mycket pengar därute. Men marknadsläget har varit tufft och därför ser vi det som en stor framgång att vi på cirka sex månader samlat in 600 Mkr. Det finns ett stort intresse för investeringar i gränslandet mellan teknik och hälsa, säger Linus Wiebe, fondens vd, till Rapidus.

Linus Wiebe är Rapidus styrelseordförande och sitter även i regeringens nya expertgrupp om forskning, efter att i tio år varit ansvarig för innovations-, startup- och investeringsverksamheten vid Lunds universitet.

FSG 2, som roddas av Emanuel Eriksson, Christer Fåhræus, Linus Wiebe, Alexander Jöndell samt Johanna Asklin, gör nu en ”delstängning” på grund av rådande marknadsläge.

– Vi ser många intressanta investeringar just nu så vi vill komma igång helt enkelt. Det finns många spännande bolag samtidigt som marknadsläget gjort att värderingarna kommit ned. Vi har faktiskt redan gjort en investering i bolaget Saga Diagnostics som monitorerar cancerpatienter, säger Linus Wiebe till Rapidus.

Enligt Rapidus har FSG 2 en investeringshorisont på åtta plus två år och ett avkastningsmål om minst tre gånger insatsen. Målet är att investera i 30-40 bolag och kraven på bolagen är att de ska ha kunder och omsättning, vara i eller nära fas 1 eller ha en CE-märkning av sin produkt.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]