Realtid

Genombrottet: Nu får förlamade kontroll över sin kropp

Tänk om rörelsehindrade får möjligheten att använda sin kropp igen? Det vore magiskt. (Foto: Getty Images)
Tänk om rörelsehindrade får möjligheten att använda sin kropp igen? Det vore magiskt. (Foto: Getty Images)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 27 nov. 2024Publicerad: 27 nov. 2024

Neuralink, Elon Musks hjärnimplantatsföretag, har fått grönt ljus för en ny studie. Studien kommer att testa implantatets förmåga att styra en robotarm med tankekraft.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Elon Musks Neuralink har nått en viktig milstolpe i sin strävan att hjälpa förlamade personer. Företaget har fått godkännande att inleda en ny studie där deras hjärnimplantat N1 ska testas tillsammans med en robotarm.

Studien, döpt till Convoy, kommer att undersöka möjligheten för patienter att kontrollera robotarmen med endast sina tankar, skriver företaget på sin blogg.

Missa inte: Varnar: Musk kan manipulera AI-reglerna för egen vinning. Realtid

Neuralink meddelade nyheten på X, den sociala medieplattform som också ägs av Musk. I inlägget beskriver de studien som ett ”viktigt första steg mot att återställa inte bara den digitala friheten utan även den fysiska friheten”.

Neuralinks hjärn-datorgränssnitt (BCI) består av ett litet implantat, N1, som opereras in i hjärnan. Implantatet läser av och avkodar signaler från nervceller, vilket gör det möjligt för användaren att styra externa enheter med tankekraft.

Tekniken har visat lovande resultat i tidigare studier. Redan 2008 lyckades forskare vid University of Pittsburgh få en apa att styra en robotarm med hjälp av ett BCI. Sedan dess har tekniken utvecklats och testats på människor med förlamning.

Läs mer: Så går det för Elon Musks alla bolag – egentligen. Dagens PS

ANNONS
ANNONS

Det som skiljer Neuralinks BCI från tidigare system är att det är trådlöst. Tidigare krävdes en kabel mellan implantatet och en dator som avkodade hjärnsignalerna. Neuralink har eliminerat detta behov, vilket ger användarna större frihet och rörlighet.

Förhoppningsvis är detta Elons bidrag till en bättre värld. (Foto: Getty Images)
Förhoppningsvis är detta Elons bidrag till en bättre värld. (Foto: Getty Images)

I en video publicerad på X tidigare i år visade Neuralink hur deras BCI kan användas för att styra en datormuspekare. I videon spelar Noland Arbaugh, en deltagare i studien som blev förlamad efter en simolycka, schack och andra spel på en dator med hjälp av implantatet.

Utmaningar och framtidsutsikter

En av de största utmaningarna med BCI-styrda robotarmar är kalibreringen. Ju mer komplex kontrollen är, desto längre tid tar det att kalibrera systemet.

Trots utmaningarna är potentialen enorm. Om tekniken fortsätter att utvecklas kan BCI-styrda robotarmar ge förlamade personer möjlighet att utföra vardagliga uppgifter utan hjälp.

Läs mer: Så ska Elon Musk ge oss superkrafter. Dagens PS

ANNONS

Neuralinks nya studie är ett viktigt steg i den riktningen. Studien kommer att inkludera deltagare från den pågående PRIME-studien, som undersöker hur BCI kan användas för att styra datorer och annan teknik.

Förhoppningen är att Convoy-studien ska ge värdefulla insikter och bana väg för en framtid där förlamade personer kan återfå sin fysiska frihet.

Läs också: Gud 2.0? AI-Jesus tar över biktstolen. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Åsa Wallenrud skriver på teknik och motor på Realtid.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Åsa Wallenrud skriver på teknik och motor på Realtid.

ANNONS
Spela klippet

Så bygger man boenden för livets senare kapitel

Med en fördubbling av antalet personer över 80 år inom bara några år växer pressen på framtidens äldreboenden. Samtidigt brottas fastighetsbranschen med många utmaningar. Omsorgsfastigheter, som främst omfattar äldreboenden och trygghetsbostäder, spelar en allt viktigare roll i vårt samhälle. Sveriges befolkning blir äldre och i en väldigt stor omfattning. Inom bara några år kommer antalet […]