Finans Nyhet

Invoier lanserar automatiserat AML-stöd – siktar på Europa

Taggar i artikeln

AML Fakturor Penningtvätt
InvoierInvoier
Illustration: Invoier
Publicerad
Uppdaterad

Med sin factoring-plattform satsar Invoier på att hjälpa små- och medelstora bolag att skalla upp. Nästa steg för det Stockholmbaserade fintech-bolaget är lanseringen i Europa.

Marlene Sellebraten

Den AI-baserade marknadsplatsen för fakturor Invoier lanserar nu tekniskt systemstöd för motverkande av penningtvätt (AML), ett växande problem inte bara för bankerna utan även för factoringbranschen. Penningtvätten uppskattas omsätta totalt cirka 130 miljarder kronor årligen i Sverige och under 2019 anmäldes närmare 7 000 brott mot penningtvättslagen, enligt Invoier. 

– Vår nya AML decision engine, Invoier Sheriff, automatiserar gamla sätt radikalt och mer effektivt genom insamlande av uppgifter såsom riskbedömningsinformation, varningar för avvikande beteende samt analyser av mänsklig beteendedata. Den höga graden av automatisering gör att vi kan pressa marginalerna och samtidigt se till så att marknadsplatsen blir ännu tryggare för våra köpare att handla på, säger Daniel Nassab, CTO på Invoier, i en presskommmentar. 

Daniel Nassab, CTO på InvoierDaniel Nassab, CTO på Invoier.
Foto: Invoier

Annons

Vilka specifikt ska använda er plattform och i synnerhet nya AML-funktionen?
– Vår plattform används av köpare i form av investerande bolag som kommer få en tryggare investering med mindre risk. Säljarna, det vill säga de som säljer fakturor på vår marknadsplats, består främst av små- och medelstora bolag i tillväxt, drar också nytta av tryggare försäljningar när det blir svårare för oseriösa aktörer att försöka ta sig in, säger Fredrik Mistander, vd och medgrundare på Invoier, till Realtid. 

Expansion i Europa

Nästa steg i bolagets tillväxtsresa är lanseringen på andra marknader i Europa.

– Vi förstår behovet av en snabbrörlig marknad och därför har vi satsat på automatisering som bäst kommer gynna små- och medelstora bolags möjlighet till tillväxt. Eftersom vi dessutom är på väg att lansera vår marknadsplats i Europa inom kort var det kritiskt för oss att även utveckla teknik som var skalbar för många länder direkt, säger Fredrik Mistander. 

Annons

Fredrik Mistander, vd och medgrundare på InvoierFredrik Mistander, vd och medgrundare
på Invoier. Foto: Invoier

Startat 2018, Invoier har finansierats av EU:s innovationsprogram Horizon 2020 och KTH.

Annons