Hållbarhet & ESGNyhet

Hybrits pilotanläggning för vätgaslagring i drift

Publicerad
Uppdaterad

SSAB, LKAB och Vattenfall har nu tagit Hybrit:s pilotanläggning för lagring av fossilfri vätgas i Luleå i drift.

Realtid.se

Stålindustrin i världen står idag för 7 procent av de totala globala koldioxidutsläppen. Med hjälp av Hybrit-tekniken räknar SSAB med att bidra till att minska Sveriges utsläpp av koldioxid med 10 procent och Finlands med 7 procent.

LKAB:s omställning med hjälp av Hybrit-teknik kommer enligt egen uppskattning att minska utsläppen inom stålindustrin globalt med 40-50 miljoner ton koldioxid om året, när den är genomförd. Det motsvarar hela Sveriges årliga utsläpp av växthusgaser.

Bergrumslagret i Luleå är det första i världen i sitt slag för lagring av fossilfri vätgas. Nu ska anläggningen testköras under två år. Det framgår av ett pressmeddelande.

Annons

Om fyra år ska Hybrit-tekniken för framställning av fossilfri järnsvamp börja användas storskaligt i en första demonstrationsanläggning i Gällivare.

Tekniken för lagring av gas i ett inklätt bergrum under mark (LRC) innebär att gasen lagras i ett bergrum vars väggar kläs med ett tätskikt. LRC är väl beprövad för naturgas men pilotanläggningen i Luleå är den första i världen som testar tekniken för upprepad fyllning och tömning med vätgas.

Hybrit-initiativet startades 2016 av de tre ägarna SSAB, LKAB och Vattenfall.

Annons

 

 

Annons