FinansNyhet

HD meddelar inte prövningstillstånd i Allramålet

AllraAllra
Alexander Ernstberger. Foto: Olof Ehrs
Publicerad

UPPDATERAD. Högsta domstolen beviljar inte prövningstillstånd i Allramålet. Därmed står Allras vd Alexander Ernstbergers fängelsestraff kvar.

Marlène Sellebråten

Hovrättens dom i det så kallade Allramålet, det mål som rör Svensk Fondservice, numera Allra Pension, i det hovrätten dömde fyra män, däribland Allras vd Alexander Ernstberger, till mellan fyra och sex års fängelse för bland annat mutbrott och trolöshet mot huvudman, står fast. Hovrätten beslutade även om skadestånd och näringsförbud. Domen överklagades av de dömda. Högsta domstolen har nu kommit fram till att det inte finns skäl att meddela prövningstillstånd vilket innebär att målet inte tas upp till prövning. 

I sin dom från den 22 juli 2021 beslutade Svea Hovrätt att de fyra åtalade männen i Allra-härvan, Alexander Ernstberger, Johan Bergsgård, Olle Markusson, David Persson Rothman, vilka tidigare frikändes i tingsrätten, skulle dömas till mellan fyra och sex års fängelse. Hovrätten beslutade även att Alexander Ernstberger, tillsammans med David Persson Rothman, Olle Markusson samt Johan Bergsgård, ska betala 315 miljoner kronor i skadestånd och ränta till Pensionsmyndigheten. 

– Vi är glada att vi nu har fått juridiskt svart på vitt att hovrättens dom står fast. Det hjälper oss att kraftsamla i det viktiga arbete vi gör för att få tillbaka och återföra pengar som pensionärer och pensionssparare har förlorat, säger Daniel Barr, generaldirektör på Pensionsmyndigheten, i en skriftlig presskommentar om domen..

Annons
Annons