Carl Armfelt och Erik Sprinchorn är två av Sveriges mest omtalade fondförvaltare. Den nya fonden Core Ny Teknik lockar många sparare.
Carl Armfelt och Erik Sprinchorn är två av Sveriges mest omtalade fondförvaltare. Den nya fonden Core Ny Teknik lockar många sparare.
Fonder

Hausse kring succéförvaltarnas nya fond

Intresset är stort för den nya fonden från förvaltarna från Swedbank Roburs framgångsrika Ny Teknik. Redan efter fem dagar från det att den lanserades hade 5 000 Avanzakunder köpt Core Teknik. Hos Nordnet är det den femte mest nettoköpta fonden i februari.

Publicerad 2019-02-13

– Jag tror att de är på rätt väg. De har byggt en bra story kring den nya fonden, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

I november sa de upp sig från Swedbank – Carl Armfelt och Erik Sprinchorn, förvaltare av Swedbank Roburs succéfond Ny Teknik. Fredagen den 1 februari slutade de på storbanken och måndagen efter släppte de sin nya fond med i princip samma namn, Core Ny Teknik.

Den korta mellantiden till trots visar de inga sura miner på Swedbank:

– Vi tycker att det ett bra betyg för Swedbank att våra medarbetare är attraktiva på arbetsmarknaden, säger Gabriel Francke Rodau, kommunikationschef.

– Det råder näringsfrihet i Sverige. Så länge medarbetare som slutar följer de avtal de har med oss har vi inget att säga om det.

Att namnet på fonden är mer eller mindre identiskt bekymrar inte heller Gabriel Francke Rodau:

– Vi noterar att många fonder har liknande namn. Det har vi inga problem med, säger han.

Marknaden har tagit emot den nya fonden med öppna armar. På Avanza lockade den nära 5 000 köpare de första tre dygnen och hos Nordnet 1 500.

Johanna Kull, sparekonom på Avanza, jämför med hur Spiltan Globalfonds lansering hösten 2016 drog in 5 817 ägare på tre dagar hos Avanza. Idag har den 27 600 enligt egen uppgift.

Frida Bratt på Nordnet ser en spännande inriktning i fondens inriktning på globala megatrender som medicinteknik och spelindustrin.

– Den är inte konjunkturberoende, säger hon.

– Sprinchorn och Armfeldt är två mycket skickliga förvaltare som nu får möjlighet att rida på flera megatrender samtidigt i ännu högre utsträckning; äldre befolkning och digitalisering. Dessutom startas fonden i ett läge där värderingarna kommit ned rätt ordentligt på tillväxtbolag med god kvalitet.

Det som är viktigt när man startar en ny fond, menar Frida Bratt, är distributionen, att man är där kunderna är. Men också en bra förvaltningsstrategi – och att man kan kommunicera den.

– Om man lyckas förklara för spararna varför de ska tro att just du ska kunna överträffa index, och betala extra för det, så har man kommit långt. Många fondbolag misslyckas med att förklara det.

Vad är tur och vad är skicklighet?

– Det går att se på hur aktiv fonden har varit. Ligger man väldigt nära index år efter år blir slutsatsen att en positiv marknad varit draglok. Men ser vi tydliga avvikelser, antingen att fonden gått väldigt mycket bättre än index som i övrigt gått bra, eller att förvaltaren begränsat en nedgång, ser man tydliga inslag av skicklighet från förvaltarens sida.

 

Platsannonser