Hård press på fastighetssektorn efter Corems tillbakadragande av obligationsåterköp

Taggar i artikeln

Fastighetssektorn
Publicerad
Uppdaterad

Fastighetsbolaget Corem Property meddelade vid 10-tiden att man varken kommer genomföra sitt återköpserbjudande av två utestående obligationer eller genomföra den föreslagna nyemissionen av en grön obligation.

Finwire/Realtid.se

Beskedet har inte bara fått aktien att tappa 5,4 procent, utan drar med sig sektorkollegor såsom Castellum (-1,9), SBB (-3,3), Fabege (-2,6) och NP3 (-3,8).

Beskedet kommer dagen efter att Fitch Ratings sänkt utsikterna för Heimstaden och Heimstaden Bostad till negativa. Heimstaden är ett av Europas största hyresfastighetsbolag.

”Vi ser en risk för ytterligare negativa ratingåtgärder i hela sektorn framöver”, skrev Danske Banks analytiker Louis Landeman i en analys.

Annons

I förra veckan emitterade NP3 Fastigheter gröna obligationer med en betydligt högre ränta än obligationer som gavs ut våren 2021. Räntan var nästan dubbelt så hög den här gången.

I en krönika med rubriken ”Så kan tilliten till de mest expansiva fastighetsbolagen snabbt försvinna”  skrev Realtids Per Lindvall så här redan i april:

”Men obligationsmarknaden, inte minst den svenska, är mycket flödeskänslig av flera skäl. För det första är likviditeten på andrahandsmarknaden tunn och för det andra så ska obligationerna rullas över vart tredje eller femte år, varför de är beroende av hur likviditetsläget är just då. Detta gör att kreditmarknaden har tydliga tendenser till att vara en ”finvädersmarknad” som seglar på så länge det pumpas in likviditet i systemet. Dessutom leder kreditmarknadsfinansiering till att möjligheterna att öka belåningsgraden i systemet än mer, än traditionell bankfinansiering, när fastighetsbolag köper tillgångar av varandra, vilket inte är ovanligt i Sverige.

Annons

Och det är där det håller på att hända saker. Molnen tornar upp sig. Den skenande inflationen är naturligtvis ett tydligt problem. En orsak till detta är naturligtvis flaskhalsproblematiken och det ryska angreppskriget mot Ukraina som har fått energi- och livsmedelspriser att skena. Men de inpumpade likviditeten förstärker denna inflationsimpuls när den börjar styras om från finansiella placeringar till den reala ekonomin. Med centralbanker som nu befinner sig långt bakom ”kurvan” så har de bara grovt artilleri att ta till om de vill få ner inflationen till sin målnivå.”

Annons