Han startar ny handelshögskola – i Malmö

Taggar i artikeln

Claes Magnusson Malmö Utbildning
Claes Magnusson blickar framåt. Foto: Alexander Germundsson, KAN
Publicerad
Uppdaterad

Malmö tekniska handelshögskola är namnet på Skånes nya kommande utbildningsinstitution. Bakom satsningen står entreprenören Claes Magnusson, som till vardags är rektor för Malmö yrkeshögskola.

Anders Frick

”Hos oss är det inte bara re-skill och up-skill som gäller, utan framför allt multi-skill – att kombinera dina tidigare yrkeskunskaper med kunskaper i ny teknik och nya affärer.” Så skriver Malmö tekniska handelshögskola på sina webbsidor. 

Bakgrunden till satsningen på en handelshögskola är att entreprenören Claes Magnusson och hans kollegor anser att Malmö bättre måste utnyttja många av de nya affärsmöjligheter som följer med den snabba tekniska utvecklingen.

”Ska Malmö leda utvecklingen måste arbetslivet ges tillfälle flytta fram sina positioner – det håller inte utbilda för en arbetsmarknad med kunskap som var relevant för 10-15 år sedan. De studerande måste ges möjlighet utrusta sig med rätt kunskap inför den dag de tar sin examen och ska börja arbeta”, skriver man och förklarar att det på handelshögskolan kommer att ges nya former av praktiska utbildningar där kunskaper om teknik knyts samman med ”sunda affärsmöjligheter”.

Annons

Som nuvarande rektor vid Malmö yrkeshögskola och medgrundare av skolkoncernen Academedia tar Claes Magnusson med sig en hel del praktiska insikter i arbetet med att starta den nya handelshögskolan. Magnusson är även Applekännare och sticker ofta ut hakan i frågor som rör Apple, eller mobila betalningar, 

Han förklarar för Realtid att han tror att det kommer att ta tid innan den nya skånska handelshögskolan faktiskt blir verklighet, men att det kanske går att ta ett snabbspår genom att samarbeta med något annat universitet eller högskola.

– Jag har haft sådana diskussioner och märker att de är väldigt intresserade av att samarbeta eftersom de är sugna på att ta del av och få in vår moderna kunskap, säger Claes Magnusson till Realtid.

Annons

Men genom ett samarbete skulle handelshögskolan i Malmö kunna realiseras inom ett eller två år?
– Ja, men vi kommer definitivt inte att utfärda några examina innan vi är godkända, för detta ska vi göra ordentligt på alla sätt och vis, även om det innebär att det hela tar lite längre tid, säger Claes Magnusson.

Annons