Han ska hjälpa regeringen strypa den kriminella ekonomin

Rikard Jermsten ny chef för EkobrottsmyndighetenRikard Jermsten ny chef för Ekobrottsmyndigheten
Rikard Jermsten kommer närmast från en tjänst som generaldirektör för Konkurrensverket. (Foto: Anders Wiklund/TT)
Publicerad
Uppdaterad

Rikard Jermsten är Ekobrottsmyndighetens nya generaldirektör. Regeringen har stora förväntningar på vad han ska åstadkomma.

Annelie Sandström

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) förväntar sig bland annat att Jermsten ”ökar trycket” på brottsutredningsverksamheten.

”Vi mobiliserar nu för att strypa den kriminella ekonomin. Det är helt avgörande för att vi ska kunna komma åt den organiserade brottsligheten”, säger han till TT.

Rikard Jermsten har en gedigen juridisk bakgrund och är för närvarande generaldirektör för Konkurrensverket. Nu får han ansvar för EBM med cirka 700 anställda.

Annons

Tidigare har han bland annat tjänstgjort som lagman vid Kammarrätten i Stockholm, arbetat på både Justitiedepartementet och Finansdepartementet samt varit ordförande i flera utredningar och kommittéer.

Han tar över den 1 oktober efter Monica Rodrigo, som innehaft posten i drygt sex år.

Detta vill regeringen se

När Jermsten tar över som chef får han tre huvudsakliga uppdrag av regeringen: öka trycket i utredningsverksamheten, utveckla det förebyggande arbetet mot ekonomisk brottslighet och intensifiera samarbetet med relevanta myndigheter och aktörer, framgår av ett pressmeddelande.

Annons

Man betonar även behovet av att fler brott utreds och lagförs samt att nya effektiva verktyg, som användning av hemliga tvångsmedel, tas tillvara fullt ut.

Regeringen vill också se en starkare samverkan mellan EBM, Polisen, Åklagarmyndigheten och Skatteverket såväl i den operativa verksamheten som på ledningsnivå, skriver Dagens Juridik.

Läs mer:
Regeringen drar åt tumskruvarna på kriminella. Realtid

Annons

Annons