Han sågar EU-kommissionärens lagförslag om massövervakning

Taggar i artikeln

EU Övervakning
Karl Emil Nikka nu sågar EU-kommissionären Ylva Johanssons tv-framträdande.
Publicerad
Uppdaterad

Lagförslaget om Chat Control 2.0 kräver att alla användares korrespondens ska kunna övervakas utan konkret brottsmisstanke. Kort sagt så syftar den till att införa massövervakning. Det menar it-säkerhetsspecialisten Karl Emil Nikka, som nu sågar EU-kommissionären Ylva Johanssons tv-framträdande.

Anders Frick

Rena lögner blandas med missvisande påståenden när EU-kommissionären Ylva Johansson intervjuas av Anders Holmberg i SVT-programmet 30 minuter. Det hävdar Karl Emil Nikka, it-säkerhetsspecialist på Nikka Systems, som kände sig så frustrerad över framträdandet att han skrev ihop ett långt blogginlägg om saken.

Realtid har tidigare skrivit om när EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter (Libe) satte stopp för sådan massövervakning av EU-medborgare i den form som EU-kommissionären Ylva Johansson (S) förordar. Också då var det Karl Emil Nikka, it-säkerhetsspecialist på Nikka Systems, som gav perspektiv.

I 30 minuter frågas Ylva Johansson ut av Anders Holmberg om lagförslaget där hon förespråkar massövervakning som en lösning på barnövergreppsproblematiken.

Annons

”Trots en god insats från Holmberg lämnades flera av Johanssons lögner oemotsagda. Detta är förståeligt eftersom en journalist sällan kan ha den djupa sakkunskap som krävs för att kunna säga ifrån när personen som intervjuas blåljuger. Denna obalans gör intervjuer med Johansson problematiska i och med att hon inte drar sig från att självsäkert framföra lögner som om de vore världens självklarheter”, skriver Karl Emil Nikka i sitt blogginlägg.

Därefter går han igenom några av de påståenden som Ylva Johansson presenterar:

Ylva Johansson: ”Vad många inte vet är ju att idag så skannar internetbolagen i princip all privat kommunikation.”

Annons

Karl Emil Nikka: Detta påstående är en ren lögn. Bolagen som levererar totalsträckskrypterade (end-to-end-krypterade) kommunikationstjänster har inte ens teknisk möjlighet att skanna kommunikationen eftersom sådan skanning förutsätter bakdörrar i apparna.

Ylva Johansson: ”Med mitt lagförslag så blir det [skanningen] mer begränsat.”

Karl Emil Nikka: Detta är ett missvisande påstående. Johanssons förslag har tydliga begränsningar för vad tjänsteleverantörerna FÅR skanna efter. Problemet är att lagförslaget kräver borttagande av skyddet som begränsar vad tjänsteleverantörerna KAN skanna efter.

Annons

Ylva Johansson: ”Det är viktigt att komma ihåg att också de här krypterade [kommunikationstjänsterna] skannar ju idag för att försäkra om att du inte skickar virus till mig.”

Karl Emil Nikka: Detta påstående är en vansinnig lögn. Det är nämligen precis detta som de totalsträcks­krypterade kommunikationstjänsterna saknar möjlighet att göra.

Ylva Johansson: ”Om det inte blir tillåtet att använda det [klientsidesskanning] inom EU blir vi en fristad för de här övergreppen.”

Karl Emil Nikka: Detta påstående är en ren lögn. Totalsträcks­krypterade Signal har meddelat att de lämnar EU och Stor­britannien ifall Chat Control 2.0 eller Stor­britanniens motsvarighet blir verklighet. Signal är verksamma i USA eftersom USA inte har krävt några bakdörrar.

Ylva Johansson avslutar utfrågningsdelen av tv-intervjun med att säger att ”Vi övervakar inte” – något som Karl Emil Nikka dock inte ger något för.

– Övervakning är per definition vad förslaget syftar till. Chat Control 2.0-förslaget syftar rent av till införande av massövervakning. Chat Control 2.0 kräver att alla användares korrespondens ska kunna övervakas. Detta ska göras utan konkret brottsmisstanke, säger Karl Emil Nikka.

 

Annons