Han avslöjar fakturafiffel på löpande band: ”Jag vill visa på brister i systemet”

Taggar i artikeln

Jens Nylander
Jens Nylander.Jens Nylander.
Jens Nylander.
Publicerad
Uppdaterad

Malmö stads leasingbolag köper personalresor för kvarts miljon, offentliganställdas märkliga extraknäck kostar miljonbelopp för Skolverket och ett kommunalt webbverktyg som blev till en miljardaffär. Dessutom avslöjar han sin egen grannes försäljning av säkerhetsnycklar till dubbla priset. Det är något av det som dataentreprenören Jens Nylander har avslöjat – den senaste veckan.

Anders Frick

Innan man har hunnit att läsa klart om ett avslöjande så kommer nästa. Sedan Realtid i december skrev om ett omfattande fusk med F-skatten och i januari skrev vi om Humanas köp av ett bolag med förfalskad årsredovisning så har Jens Nylander hunnit lägga till ytterligare några tiotals miljoner fakturor i sitt system. Totalt 44 miljoner fakturor är i skrivande stund sökbara i systemet, och det handlar inte enbart om kommuner utan även om en stor mängd kommunala bolag, myndigheter, högskolor, universitet och andra offentliga verksamheter.

Med hjälp av sitt AI-verktyg hittar han snabbt fakturor som avviker från det normala. Några av dessa fakturor har han sedan manuellt detaljstuderat, vilket ger upphov till en rad avslöjande gräv på klassiskt lokaltidningsmanér.

I början av januari kunde Jens Nylander berätta om hur Melleruds kommun köpte åtta begagnade, och möjligtvis även stulna, elverk i en affär med svarta pengar. 

Annons

Veckan därefter avslöjade han hur tidningsföretaget Ultimedia genom åren har fakturerat olika myndigheter och bolag 275 miljoner kronor för annonser i den tämligen okända tidningen Företagsvärlden. 

Efter helgen publicerade han en genomgång av hur det populära webbverktyget Sitevision har kostat Sveriges kommuner mer än 1 miljard kronor sedan 2004.  Ungefär samtidigt upptäckte han hur sin egen gamla granne i Hudiksvall lyckades sälja säkerhetsnycklar till kommunen för dubbla priset. 

Hans senaste avslöjanden handlar om hur offentliganställda extraknäcker åt Skolverket på redan betald arbetstid, samt hur det kommunala bolaget Malmö Leasing AB har svårt att betala skatter och avgifter i rätt tid – men samtidigt låter personal och styrelse åka på dyra besök hos sina leverantörer. Besöken betalas visserligen av bolaget men bokas av leverantören i ett upplägg som skulle kunna anses vara muta. 

Annons

Vad driver dig att göra allt detta arbete?
– Att tillgängliggöra material enklare för allmänheten och samtidigt visa på brister i vårt system kring kontroller och upphandlingar, säger Jens Nylander till Realtid.

Vad har förvånat dig mest i arbetet hittills?
– Bristen på kontroller av leverantörer och fakturor samt att majoriteten av direktupphandlingarna görs utan att ens ta in pris från åtminstone två leverantörer som får konkurrera, säger han.

Vad är nästa steg i allt ditt grävande?
– Jag har nyligen börjat med myndigheter och har idag 13 myndigheter av totalt cirka 340. Jag kommer att lägga ännu mer tid på myndigheter och fortsätta analysera de kommunala bolagen som är väldigt många till antalet, säger Jens Nylander.

Annons

Fotnot: Under tiden som den här artikeln skrevs så hann Jens Nylander göra ytterligare ett avslöjande. Det handlar om en av Post- och telestyrelsens upphandlingskonsulter som har dubbelfakturerat flera myndigheter för samma arbetstid genom att rotera runt hos flera bemannings- och kompisföretag. PTS lägger dock locket på när Jens Nylander försöker att få kommentarer från myndigheten. 

 

Annons