Bank & FintechNyhet

Hagströmer om Klarna: Ta det lite lugnt och visa lönsamhet

Sven Hagströmer, Creades grundare och ordförande. Foto: Andreas von GegerfeltSven Hagströmer, Creades grundare och ordförande. Foto: Andreas von Gegerfelt
Publicerad
Uppdaterad

Enligt medieuppgifter överväger Klarna att ta in nytt kapital till en värdering om cirka 150 miljarder kronor. Om det blir så betyder det att värdet på Creades innehav i Klarna har sjunkit från 660 Mkr till 254 Mkr.  

Realtid.se

Creades köpte 11,5 procent av Pricerunner våren 2021 för 370 miljoner kronor. Klarna köpte bolaget förra året för totalt 9,2 miljarder kronor. Betalningen gjordes med 40 procent kontanta medel och 60 procent i nytryckta aktier.

Under första kvartalet i år rusade förlusten för Klarna med 220 procent till 2,5 miljarder kronor. Creades innehav i Klarna minskade därmed med drygt 400 miljoner kronor, från 660 miljoner kronor till 254 miljoner kronor. Men Sven Hagströmer säger till DI att den värdeminskningen var något de kalkylerade med, och att det fortfarande blev en bra affär.

Vad det gäller Klarnas position just nu, säger Sven Hagströmer:

Annons

– De har ju varit väldigt, väldigt duktiga, men nånstans måste man visa att man kan tjäna pengar också. Kapitalägarna har nu krav på att det inte ligger tio år framåt. Dessutom har du inte bara kapitalägarna, det är ännu viktigare vad Finansinspektionen tycker. Om de har kapitalkrav… för varje procent som det ökar minskar lönsamheten, för de behöver större kapital för samma lånestock. Det finns nog all anledning att ta det lite lugnt och visa lönsamhet, säger Creades huvudägare Sven Hagströmer till DI.

Annons