Gymnasieelever ska kunna jobba med forskning och utveckling hos den sydkoreanska techjätten Samsung. Företaget har intensifierat sin rekrytering av gymnasieelever i takt med att bristen på ingenjörer växer i landet.
Gymnasielever ska lösa Samsungs ingenjörsbrist
Mest läst i kategorin
Samsung har tidigare mestadels fokuserat på högskoleutbildade, men riktar nu in sig på att även inkludera gymnasieutbildade för att stärka sin tillverkningskapacitet.
Ska respekteras som ingenjörer
Vid Worldskills i Lyon, en global tävling för unga yrkesverksamma, framhöll Samsungs ordförande Lee Jae-yong vikten av att ge dessa anställda samma respekt som ingenjörer med högskoleutbildning.
”Vi kommer att ge fullt stöd för att ni ska respekteras som ingenjörer, även om ni inte gått på universitetet”, säger Lee enligt Nikkei Asia.
Samsung har länge varit en stor sponsor av Worldskills och har utökat sitt stöd för gymnasieutbildade genom interna träningsprogram och stipendier.
Vill utmana gränser
Ett av de mest framstående exemplen är Shin Seung-been, som vann guld i webbutveckling och hyllar Samsungs tränare som kom från samma gymnasieskola.
”Jag vill utmana mina gränser och bidra till Sydkoreas teknologiska utveckling”, säger han.
I oktober startar Samsung ett nytt program som tillåter gymnasieutbildade att delta i företagets interna mjukvaruutbildning, tidigare reserverad för högskoleutbildade.
Sjunkande befolkningsunderlag
Med hjälp av avancerad utrustning och hands-on-träning, syftar programmet till att fylla den växande bristen på ingenjörer i tillverkningssektorn, en sektor som lider av Sydkoreas sjunkande befolkningsunderlag.
Sydkorea har lägst födelsetal i världen, skriver Dagens PS. Befolkningen väntas de kommande 50 åren krympa från 52 miljoner till 36 miljoner – och ingen förändring är i sikte.
Orsakerna till den låga födelsetakten beror bland annat på höga kostnader för barnfamiljer, stigande bostadspriser och en allmän avskräckning bland unga från att bilda familj tidigt, uppger South China Morning Post.
Läs även:
Samsung planerar massiva nedskärningar. Realtid
Sydkorea tar Kinas plats – storinvesterar i USA. Realtid
Förenade Arabemiraten kan bli ny global chiphub. Realtid