Finans Nyhet

Grönt ljus för jätteaffären

Taggar i artikeln

Akelius Heimstaden Bostad
Akelius, HeimstadenAkelius, Heimstaden
Publicerad

Alla erforderliga myndighetsgodkännanden har erhållits avseende Akleius försäljning av 599 fastigheter till Heimstaden Bostad för 92,5 miljarder.

Realtid.se

Det var i slutet av september som det blev klart att det blev Heimstadens dotterbolag, Heimstaden Bostad, som vann budstriden om Akleius portfölj med 599 fastigheter med 28 776 hyresrätter i Berlin, Hamburg, Stockholm, Malmö och Köpenhamn för 92,5 miljarder kronor. 

Nu är alla tillstånd på plats och Heimstaden tillträder den 1 december 2021. Det framgår av ett pressmeddelande.

Heimstaden Bostad ska finansiera transaktionen med befintlig kassa, 24,8 miljarder kronor i nytt kapital och 65,7 miljarder kronor bryggfinansiering med en löptid på två år. 

Annons

Heimstaden AB är majoritetsägare och förvaltare av Heimstaden Bostad, som man äger tillsammans med de institutionella investerarna Alecta, Folksamgruppen, svenska Pensionsmyndigheten samt Ericsson och Sandviks pensionsstiftelse. 

CBRE, Linklaters Advokatbyrå, Accura Lawfirm, Luther Rechtsanwaltsgesellschaft mbH, Pangea Property Partners och PWC var rådgivare till Akelius i affären.

Enligt Louis Landeman, chef för kreditanalys på Danske Bank, blir Heimstaden näst största fastighetsbolag i Europa, genom köpet av Akelius hyresfastigheter

Annons

Genom förvärvet från Akelius kommer Heimstaden Bostad att ha ett samlat bestånd med ett totalt fastighetsvärde på 275 miljarder kronor, vilket inte bara ger förstaplatsen i Norden utan faktiskt även en andraplats i hela Europa, efter den föreslagna fusionen mellan Vonovia och Deutsche Wohnen.

Annons