Grönt ljus för Northvolts nya fabrik i Borlänge

Taggar i artikeln

Northvolt
Peter Carlsson, vd och medgrundare av Northvolt. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Northvolt Fem AB får tillstånd att bygga och driva en anläggning för tillverkning av litiumjonbatterier i Kvarnsveden i Borlänge.

Realtid.se

På samma plats som tidigare användes av Kvarnsvedens pappersbruk, har Northvolt nu fått tillstånd av Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt att uppföra en batterifabrik. Det framgår av ett pressmeddelande.

Ansökan kom in till domstolen i slutet av juni 2022 och det tog cirka sju månader från ansökan till dom.

Det var i april 2021 som Stora Enso meddelade att Kvarnsvedens pappersbruk skulle läggas ned. Northvolt, som tillverkar litiumjonbatterier för bland annat elbilar, ska i den Borlängeförlagda fabriken producera katodmaterial för batterier och battericeller. Redan 2024 vill Northvolt vara igång med produktionen och räknar med att behöva anställa upp till 1 000 personer.

Annons

— Sedan starten har Northvolt fokuserat på cirkulär produktion, men det här är första gången vi kommer att återanvända en redan befintlig industrifastighet. Tillgången till energi, industriellt vatten och regionens breda industrikompetens gör Kvarnsveden till en optimal plats för en gigafabrik. Vi ser med glädje fram emot att vara med och skapa detta nya kapitel i Borlänges historia som ett globalt industrinav, sa Peter Carlsson, vd och medgrundare av Northvolt i en kommentar till Borlänge kommuns hemsida i februari förra året.

 

Annons