Finans Nyhet

Godbitar från Finansdagen 

Taggar i artikeln

PwC
Annika Winsth, Nordea, Andreas Johansson, vd för HHS/SSE Business lab och Anton Grip, vd för Hedvig var några av talarna på PwC:s Finansdagen. Foto: PwC
Publicerad
Uppdaterad

PwC:s Finansdagen i tisdags satte ljuset på frågeställningar kring hur nya typer av risker och möjligheter påverkar den finansiella sektorn. Idag måste finansbranschens ledare navigera i en allt mer komplex och turbulent omvärld med hög förändringstakt.

Realtid.se

För att vara konkurrenskraftig gäller det att snabbt ta till sig ny teknik, som AI, och samtidigt vara hållbar i alla dimensioner. Det gäller att förstå både risker och möjligheter. Några frågor som diskuterades under dagen var:

●  Hur kommer den finansiella sektorn att utvecklas? Vilka är de största riskerna och möjligheterna?
●  Hur leder man en bank eller ett försäkringsbolag i omställning?
●  Hur attraherar, utvecklar och behåller vi talanger i finansbranschen?

Några av årets talare och medverkande: Annika Winsth, Nordea, Björn Sibbern, Nasdaq, Simon Tillmo, EQT, Martin Morén Jönsson, PwC Sverige, Sofia Götmar-Blomstedt, PwC Sverige, Nicholas Moch, SEBx, Petra Klein, Swedbank, Hans Beyer, SEB, Johanna Fager-Wettergren, Finansinspektionen, Andreas Johansson HHS, Marja Carlsson, Nordnet, Johan Torgeby, SEB, Johanna Norberg, Danske Bank och Anton Grip, Hedvig.

Annons

Utvalda citat

Sofia Götmar-Blomstedt, vd PwC Sverige:
”Vi lever i en turbulent och snabbt föränderlig omvärld.Det är viktigare än någonsin att vi i finansbranschen träffas, samtalar och kraftsamlar för att åstadkomma en positiv förändring framåt. Förtroendefrågan har aldrig varit så viktig som den är nu. Här spelar alla vi inom finansbranschen en viktig roll.”

”I vår allt mer komplexa och snabbföränderliga omvärld behöver vi inte bara hänga med i hållbarhets- och teknikutvecklingen, vi behöver också fokusera på ett starkt självledarskap där vi tillsammans bygger en kultur där alla känner sig trygga och inkluderade.”

Annons

”För att kunna lösa de risker och utmaningar vi står inför, och även fånga alla de möjligheter som uppstår, behöver vi en större mångfald av kompetenser och förmågor. Jag är övertygad om att fler perspektiv skapar bättre lösningar som i sin tur gör att vi kan göra skillnad på riktigt.”

Annika Winsth, Nordea:
”Bilden som målats upp av Sverige internationellt just nu är alldeles för mörk. Samtidigt hör man myndigheter och regeringsföreträdare säga att de är oroliga för fastighetsmarknaden eller oroliga för hushållens skuldsättning, men inget mer än så. Här måste vi vara lite mer nyanserade. Sverige har offentligt starka finanser, robusta banker, en superstark arbetsmarknad. Och även hushållen har starka balansräkningar. Det måste vi prata om. Vi kan inte bara ta för givet att alla förstår det.”

“Många frågar mig när lågkonjunkturen kommer. Jag kan säga att den redan är här. Men det är i en lågkonjunktur man gör sina bästa affärer, om man är förberedd. Man måste ha en bra relation med bankerna redan nu, gärna med flera. Det går inte att knacka på och säga att man vill ha pengar när man ligger nere för räkning. Man behöver fundera över hur man slimmar kostymen, oavsett om man är företag, hushåll, kommun eller region för att vara den som kan springa först ur startblocken när det vänder. Så ta tillvara på den här tiden”

Annons

Martin Morén Jönsson, PwC Sverige:
”Att AI kan läsa in data och ge bra svar är redan etablerat. Den viktigaste frågan just nu handlar om hur vi gör AI hållbart. Vi behöver kunna svara på vem som ska äga rättigheter till data, hur vi tar hänsyn till personuppgifter och sekretess och vem som ska vara ytterst ansvarig för de råd och slutsatser som ges, baserat på AI.”

Andreas Johansson, vd HHS/SSE Business lab:
“VC-branschen har det senaste decenniet verkligen fokuserat på hypertillväxt snarare än på bolag som är lönsamma, hållbara och långsiktiga, vilket är en utmaning för många impact-bolag som behöver investeringar i ett tidigt skede. Men vi börjar se ett skifte. Fler VC-bolag fokuserar på långsiktigt värdeskapande och vi ser till exempel fler så kallade evergreen fonder som kan investera med betydligt längre tidshorisont.”

“Om man vill få en inblick i framtiden, kolla på vad start-up-bolagen fokuserar på just nu. Den våg vi såg inom VC-finansiering efter 2015 inom climate tech, den ser vi nu inom biologisk mångfald.”

Johan Torgeby, SEB:
”Vi lever i konstant förändring, det är ingenting nytt och vi människor har en tendens att anpassa oss, även till generativ AI. Samtidigt är det utmanande att hantera. Jag tror att ledare för det första behöver vara autentiska och värdegrundade. Humankapitalet är allt. Dessutom måste ledare kunna hantera alla snabba rörelser och risker utanför organisationen. Och det är sällan de finansiella riskerna som är mest utmanande. Det är snarare risker relaterade till regelverk, cybersäkerhet och ryktesspridning. Där måste du som ledare snabbt kunna ge konkreta och genuina svar.”

Anton Grip, vd Hedvig – om fuskandets psykologi:
”Människor småfuskar. Vi vill vara goda människor som gör rätt för oss, men vi vill också ha värdet av fuskande. Det är större risk att människor fuskar vid situationer då det är lätt att rationalisera sitt beteende, om andra gör samma sak och om det är ett relativt stort avstånd till fuskandet. I grunden handlar det om att vi är vanliga människor med förutsägbara fel och brister. För att skapa en stabil finansbransch behöver ledare därför skapa strukturer som tar hänsyn till fuskandets psykologi och gör det lätt för kunder, medarbetare och oss själva att göra rätt.”

 

Annons