Glöm kungen i baren – låt varje dag bli den 25:e

Taggar i artikeln

Debatt
Mikael Ingelson, vd Mysaly.Mikael Ingelson, vd Mysaly.
Mikael Ingelson, vd Mysaly.
Publicerad
Uppdaterad

I en välkänd svensk poplåt från 90-talet så smäller det den 25:e, och man blir kung i baren. Med all respekt för Magnus Uggla som textförfattare så är det dags att vi går vidare från vad som är ett otidsenligt sätt att se på löner, till större flexibilitet och frihet för både löntagare och arbetsgivare. Det skriver Mikael Ingelson, vd Mysaly.

Realtid.se

Sverige befinner sig i en ekonomisk kris. Den nya regeringen varnar för lågkonjunktur och fortsatt hög inflation. Bakgrunden är givetvis kriget i Ukraina och en osäker global ekonomisk utveckling. Var och en av oss kan, när vi betalar elräkningen eller handlar i en matbutik, nästan se priserna stiga och känna köpkraften sina i realtid.

Dessutom inträffar fortfarande oförutsedda händelser som kostar pengar, eller kanske vill man bara komma iväg på den där efterlängtade resan med det gamla kompisgänget. Men den ska bokas idag och det är flera dagar kvar till den 25:e, då de flesta svenskar av tradition får hela sin lön utbetald.

Samtidigt blir vårt samhälle på många sätt allt mer flexibelt. Vi har gått från gemensamt tv-tittande på två kanaler till att välja när och var vi vill använda exempelvis Netflix. Där vi tidigare gick till bankkontoret för att föra över pengar använder vi idag Swish, som låter oss göra överföringen på några sekunder. För den unga generationen är det självklart: saker ska vara on demand.

Annons

Men ett fenomen håller vi lika krampaktigt fast vid som att tomten ska komma den 24:e, nämligen att lönen ska betalas ut den 25:e. Det är obegripligt varför det ibland ska ta närmare två månader från en arbetad timme tills du får lön för den. Inte minst timanställda kan ha det knepigt att planera sin ekonomi och är sårbara för oförutsedda utgifter.

Nära hälften av de timanställda anser att den ekonomiska tryggheten skulle öka om de kunde få ut delar av sin intjänade lön tidigare än den fasta lönedagen, enligt en rapport från Quinyx och Mysaly. I samma rapport säger hela 70 procent av tillfrågade mellan 18 och 24 år att de faktiskt är villiga att ge upp 100 kronor för att få 1.000 kronor av sin lön tidigare. I en rapport från Adecco uppger 84 procent av de tillfrågade i Norden att de känner sig oroliga över sin ekonomi.

Stress över ekonomin hos anställda påverkar givetvis företag negativt på många olika sätt. Men lösningen stavas alltså inte dyra lån eller förskottsutbetalningar. I ett modernt samhälle bör personen själv få välja när den vill ta ut redan intjänade pengar. Och det som gör den anställde nöjdare är också bra för arbetsgivaren – det blir en god cirkel.

Annons

Idag tillåter också enorma tekniska framsteg en helt annan flexibilitet vid löneutbetalningar. En anställd bör därför exempelvis kunna ta ett extra pass när man behöver det och sedan ta ut en del av sin intjänade lön direkt därefter.

Avslutningsvis så önskar jag er alla en fin julafton på det traditionella datumet den 24:e december. Men inför det nya året önskar i alla fall jag att vi vågar släppa fixeringen vid den 25:e och bli mer moderna i vår syn på löner.

Till skillnad från barkungen i Ugglas klassiker så anser jag – och säkert många med mig – att det trots allt oftast inte alls är ”värt att leva fattigt ett tag om man får vara kung för en dag”.

Annons

Mikael Ingelson
Vd Mysaly

 

Annons