Finans Nyhet

Gardell på ägarlistan: Så blev Lysa snabbast växande robotrådgivare i Europa

Lysas CTO Henrik Littecke, COO Emilie Andersson och VD Patrik Adamson. Foto: LysaLysas CTO Henrik Littecke, COO Emilie Andersson och VD Patrik Adamson. Foto: Lysa
Lysas CTO Henrik Littecke, COO Emilie Andersson och VD Patrik Adamson. Foto: Lysa
Publicerad

Den svenska fondroboten Lysa har Karl-Johan Persson, Christer Gardell och Anders Borg på ägarlistan. Nu har bolaget 80 000 betalande kunder, och blivit Europas snabbast växande robotrådgivare.

Anders Frick

Noak Garberg, LysaNoak Garberg.

Det säger Noak Garberg, marknadschef på Lysa, till Realtid och hänvisar till en rapport från Indexa Capital i Spanien. Enligt honom beror den snabba tillväxten på att de kunder som kommer in engagerar sig, stannar kvar och rekommenderar Lysa vidare till sina vänner.

– Allt handlar om att förtjäna kundernas förtroende. Det finns inga genvägar. Vi växer genom nöjda kunder och rekommendationer. Istället för att lägga dyra pengar på reklam lägger vi alla resurser på att utveckla produkten, säger Noak Garberg.

Annons

En klar majoritet av bolagets drygt 80 000 kunder månadssparar och Lysa har idag ett samlat månadssparande på drygt 2 miljarder kronor per år.

– Idag är Lysa fjärde störst i Europa baserat på förvaltat kapital. Vi passade nyligen 15 miljarder kronor vilket är nära en dubblering bara sedan årsskiftet. Vi lanserade i Danmark och Finland i våras och där växer vi på med ungefär samma tillväxttakt som vi hade i början i Sverige, säger Noak Garberg.

Att marknaden är het exemplifieras bland annat av JP Morgans köp av Nutmeg för 1 miljard euro i somras. Nutmeg var en av Storbritanniens största robotrådgivare, med tillgångar i sin förvaltning på över 3,5 miljarder pund.

Annons

Förutom Karl-Johan Persson, Christer Gardell och Anders Borg finns även Nicklas Storåkers, Tomas Billing, Mathias Engdahl och Eirik Winter på ägarlistan. Enligt Noak Garberg äger grundarna Patrik Adamson, Emilie Andersson och Henrik Littecke fortfarande mest av bolaget, men ingen investerare har hittills sålt några aktier i Lysa. Lysas styrelseordförande är Ingrid Lindqvist som tidigare varit vd på Avanza Fonder och Öhman samt produktchef på SBAB.

Läs gärna Realtids långa intervju med Lysas medgrundare Patrik Adamson och Emelie Andersson här.

Annons