FondNyhet

Frejvid vill förenkla investeringar i börshandlade indexfonder

FrejvidFrejvid
Henrik Jönsson, produktansvarig för Frejvid.
Publicerad
Uppdaterad

Inflödet till ETF:er nådde en rekordnivå av 100 miljarder dollar under 2021.

Realtid.se

Investerares ovilja att betala höga avgifter för underpresterande traditionella “aktiva” fonder ligger bakom inflödet. Produktlanseringar inom exempelvis hållbara investeringar (ESG) ligger också bakom tillväxten. Det framgår av ett pressmeddelande från den nya investeringstjänsten Frejvid är skapat av samma team som grundade Better Wealth år 2016.

– Frejvid gör det enkelt att investera i populära börshandlade indexfonder till låga avgifter. Att investera i prisvärda och effektiva investeringsprodukter ska inte vara svårt, säger Henrik Jönsson, produktansvarig för Frejvid, i en skriftlig kommentar.

Enligt Frejvid, som hänvisar till siffror från bankerna, investerar 4 procent av Nordnets kundbas och 2,4 procent av Avanzas kundbas i ETF:er. Samtidigt ligger samma siffra för privatpersoner på närmare 40 procent i USA enligt uppgifter från ETFGI, en Londonbaserad konsultfirma.

Annons

Henrik Jönsson tror att nätmäklare och storbanker gör handel med börshandlade indexfonder onödigt komplicerat. 

– Storbanker tjänar mer på att sälja fonder med höga avgifter och nätmäklare erhåller högre kickbacks för en fond med hög avgift jämfört med en indexfond med låg avgift. Vi har skapat Frejvid eftersom vi tror att ett sparande i indexfonder med låga avgifter är det bästa för kunden. Genom att erbjuda populära ETF:er på en enkel digital plattform hoppas vi kunna hjälpa våra kunder till ett bättre sparande.

Annons