Från tennisproffs till vd för träningsmaskinssuccé

Taggar i artikeln

EYOYSverige
”I företagande behövs många olika kompetenser och egenskaper, och jag har fantastiska kollegor, kunniga, modiga och snälla! Tillsammans är vi riktig bra”, säger Anna-Carin Månsson, här tillsammans med bolagets CTO Christoffer Bergkvist.
Publicerad
Uppdaterad

Med en stadig tillväxt på 30 procent per år de senaste sex åren har 1080 Motion skapat ett bolag som utvecklar atleter i Premier League, NHL och SHL. Nu bygger exportstjärnan från Västerås vidare genom att förbättra hälsa och träningsmöjligheter för ambitiösa motionärer. På onsdagskvällen tog vd Anna-Carin Månsson emot pris i regionfinalen av EY Entrepreneur Of The Year.

Anders Frick

Även om 1080 Motion är lite av en doldis bland allmänheten så är bolaget desto mer känt bland det 100-tal proffslag inom Premier League, Bundesliga, NHL, NBA och NFL som använder Västerårsbolagets träningsmaskiner. Bolaget startades av Anna-Carin Månsson och Manni Svensson efter att ha gjort ett antal exits från bland annat affärssystembolaget IFS samt Exit Marketing. Huvudskälet till bolagsstarten var dock av mer problematisk art:

– Jag har spelat tennis på elitnivå sedan jag var tretton år. Det blev lite mindre under en period med småbarn och företagande men sedan blev det mer intensivt igen med veterantävlingar. Det slutade med att jag fick byta höfter, och under rehabträningen använde vi maskinerna som bolaget jobbar med idag. Det var fantastiska maskiner, men de som kommit med idén hade problem med ekonomin så jag och en liten grupp tränare och fysioterapeuter investerade och engagerade oss, säger Anna-Carin Månsson.

Bra grejer med bra kvalitet är det som får 1080 Motions kunder att strömma till och stanna kvar.

Annons

– Grunden är det vi erbjuder, alltså lösningar för effektivare, roligare och säkrare träning. Vi började med att fokusera på elitidrott och för den kundgruppen är det resultat som räknas – från friidrott där de justerar detaljer för att vinna en hundradel, till lagsporter som har väldigt lite tid för fysträning under säsong mellan matcher, resor, träning på spelet och återhämtning. I NHL, där de flesta lagen är kunder till oss, spelar de tre matcher i veckan. Sist men inte minst är vi jätteduktiga på support, säger hon.

Elitidrottare är alltså bolagets huvudfokus, men framöver kommer även ambitiösa motionärer att kunna använda träningsredskapen från 1080 Motion.

– Vi har just lanserat en generation helt nya maskiner som är batteridrivna, portabla, mindre och mer användarvänliga. Så nu ska vi bredda oss och satsa mer på rehabkliniker och ”vanliga” gym, vilket är en mycket större marknad än elitidrott. Vi söker därför kapital för att kunna gasa ordentligt. Fram tills nu har vi i stort sett finansierat expansionen med egna vinstmedel, säger Anna-Carin Månsson.

Annons

1080 Motion har vuxit med ungefär 30 procent per år de senaste sex åren, och det ser ut att bli så även i år, vilket innebär en planerad omsättning på ungefär 55 miljoner kronor.

Hur känns det att ha nått EY:s regionfinal?
– Hedrande och överraskande, säger Anna-Carin Månsson.

Vad motiverar dig att gå till jobbet varje dag?
– Vi har fantastiska medarbetare och jag får jobba med det jag älskar; idrott och hälsa! I företagande behövs många olika kompetenser och egenskaper, och jag har fantastiska kollegor, kunniga, modiga och snälla! Tillsammans är vi riktig bra, säger Anna-Carin Månsson.

Annons

 

 

 

Annons