”Fler kvinnor behövs när ny teknik omformar vårt samhälle”

Taggar i artikeln

Gästkrönika
Beatrice Silow, kommunikations- och kulturchef, Nexer Group.
Publicerad
Uppdaterad

Just nu pågår en teknologisk revolution som förändrar hela vårt samhälle och ekonomi i en rasande takt. Det är oerhört spännande, och i centrum för denna utveckling står techsektorn. Det skriver Beatrice Silow i en gästkrönika.

Realtid.se

Det är inte bara en rättvisefråga, utan även en smart affärsstrategi. När nya innovationer ska tas fram, nya vårdcentraler ska digitaliseras och städer ska anpassas för förarlösa bilar gäller det att vi har allas perspektiv och behov i åtanke – något som är omöjligt utan inkluderande representation.

Vi är dock långt ifrån där. Än så länge visar rapport efter rapport att kvinnor saknas i maktpositioner inom branschen. Detta trots att exempelvis McKinsey visar i undersökningar som ”Women in tech: The best bet to solve Europe’s talent shortage”[1] att kvinnor kan vara den avgörande lösningen på den rådande kompetensbristen i techsektorn. Kvinnor utgör fortfarande en minoritet inom tech, även om det i Sverige går i rätt riktning – TechSveriges nyligen släppta rapport [2] visar att andelen kvinnor inom tech ökat och 2022 var 32 procent, jämfört med 30 procent fem år tidigare.

Enligt vår egen rapport, Nexer Tomorrow Report [3], kan vi se att fler unga kvinnor intresserar sig för att jobba inom tech, vilket glädjer mig otroligt mycket. Intresset hos unga män är dock betydligt högre. I åldrarna 18-29 år kan 60 procent av männen tänka sig att jobba eller jobbar redan inom it/tech. Motsvarande siffra hos kvinnor i samma åldersgrupp är 43 procent.

Annons

I en tid då vi står inför en akut kompetensbrist inom techsektorn krävs det en gemensam kraftansträngning för att öka andelen kvinnor som söker sig till branschen. För min del är engagemanget dessutom djupt personligt.

När jag som ung stod inför val av utbildning möttes jag av tvivel då jag var den enda kvinnliga sökande till den tekniska linjen på gymnasiet. En syokonsulent rekommenderade mig att göra ett annat val, men jag valde att följa mitt intresse och utbildade mig till civilingenjör. Det var en utmaning som formade mig och drev mig till att ta plats i en teknikdriven värld, och jag har idag fått möjlighet att påverka samhällsutvecklingen genom såväl tidigare arbetsgivare som Ericsson som min nuvarande arbetsgivare Nexer.

Jag vill med denna krönika uppmuntra fler kvinnor att satsa på en karriär inom it/tech, eftersom kvinnors perspektiv och idéer är oumbärliga för att berika och diversifiera techvärlden. Det är dessutom spännande att jobba med lösningar som leder till en bättre morgondag.

Annons

Min resa har lärt mig att varje steg vi tar mot en mer inkluderande techsektor är ett steg mot en bättre framtid. Genom att engagera sig i organisationer som TechSveriges it-kompetensråd eller DAYA som främjar jämställdhet och mångfald blir det enklare att göra skillnad. Låt oss gemensamt arbeta för att skapa en framtid där tekniken speglar ett inkluderande och rättvist samhälle. Låt oss inspirera, stödja och uppmuntra fler kvinnor att utforska och bidra inom tech. För varje kvinna som tar steget in i denna värld bygger vi ett starkare, mer mångsidigt och innovativt samhälle.

Tillsammans kan vi skapa förändring.

Beatrice Silow
Kommunikations- & kulturchef, Nexer Group

Annons

[1] https://www.mckinsey.com/capabilities/mckinsey-digital/our-insights/women-in-tech-the-best-bet-to-solve-europes-talent-shortage
[2] https://www.techsverige.se/2023/12/techforetagen-toppar-bland-de-mest-attraktiva-arbetsgivarna/
[3] https://nexergroup.com/insights/tomorrow-report-2023/

Annons