Fitch bekräftar Sveriges AAA-betyg 

Taggar i artikeln

Fitch Sverige
Publicerad
Uppdaterad

Kreditvärderingsjätten Fitch bekräftar sitt toppbetyg AAA för Sverige. Utsikterna är stabila.

Finwire

Ett trovärdigt politiskt ramverk, sunda offentliga finanser och starka externa mått understödjer den makroekonomiska och finansiella stabiliteten för Sverige, skriver Fitch.

Starka fundamentala faktorer, däribland ett högt inhemskt sparande och en välkapitaliserad och lönsam banksektor, bör bidra till att mildra de påfrestningar som för närvarande uppstår till följd av kombinationen av hög inflation, penningpolitiska åtstramningar och den senaste tidens nedgång i fastighetspriserna, menar Fitch.

Fitch uppger vidare att Sverige befinner sig i en svag cyklisk position och BNP väntas i år backa med 0,9 procent. Nästa år väntas tillväxten vara 0,8 procent.

Annons

Kreditvärderingsjätten pekar att den svenska ekonomin ligger på en högre nivå än före pandemin, vilket man menar visar på den svenska ekonomins flexibilitet.

”Den cykliska nedgången beror främst på den nedgång i hushållens konsumtion som inleddes under andra halvåret 2002, på grund av kombinationen av hög inflation som urholkar realinkomsterna, den snabba överföringen av penningpolitiska åtstramningar och fallande bostadspriser från mycket höga nivåer”, uppger Fitch.

Den svenska ekonomins förutsättningar är goda, vilket återspeglas i en motståndskraftig arbetsmarknad med en sysselsättningsgrad på en historiskt hög nivå på 69 procent, uppger Fich.

Annons

”Följaktligen förväntar vi oss att ekonomin återgår till sin medelfristiga tillväxtbana på 1,5 procent årlig BNP-tillväxt efter anpassningen av den inhemska efterfrågan”, fortsätter kreditvärderingsbolaget.

Fitch bedömer att risken för en fastighetskrasch är låg i Sverige, och kreditvärderingsjätten spår en tillväxt i priserna nästa år.

Den viktigaste faktorn för det svenska betyget är de goda svenska statsfinanserna. Överskottet i statsfinanserna under förra året var högre än för snittet för andra AAA-länder. Fitch förutspår att Sverige fortsätter att drivas med ett överskott och att statsskulden är under 30 procent av BNP 2026.

Annons

Annons