Calle P, Affärslunchindex, Finrummet
Affärslunchindex

Veckans affärslunchindex: 90-talsklassiker återuppstår i modern kostym

90-talsklassikern Calle P är åter i Berzeli Park och den nya versionen av en riktig långkörare håller hög affärslunchkvalitet. 

Uppdaterad 2022-01-13
Publicerad 2022-01-13

Calle P

TOTALBETYG 4,6 av 5

1. Service 4,85

Servicen är helt suverän. Trevligt och snabbt. Effektivt på det där sättet som vi på Realtids lunchindex uppskattar. Någon där som fixar utan att det tar för mycket plats. Vi får lite hjälp med beställningen eftersom vi tyckte att många rätter såg goda ut. Det är trevligt när servitörer vågar säga vad de tycker och lyssnar in vad man verkar vara för typ av gäst. Det är kallt och vi får en liten soppa i en kopp när vi kommer. Notan kommer snabbt och effektivt.  Här känns det som att det finns mycket vana av affärslunchare. Topp-betyg!

2. Läge, miljö 4,46

Calle P är byggt i en avlång form och liksom smyger sig in i Berzeli Park. Det här med att det så smalt gör att man nästan känner det som att man sitter ute i parken. Det känns rätt intimt och eftersom det bara är två bord i rad så sitter man avskilt. Detta är ett bra ställe för en diskussion som kräver lite fokus och inte för många öron. När det inte är så många gäster där så kanske det inte är lika privat. Under lunchen blir det allt som oftast fullt och restaurangen har ju inte så många platser, så boka är en rekommendation. Läget är centralt, men ändå lite off eftersom det egentligen är närmast shoppingkvarteren. Utsikten är ju fin då det ligger i en park med vattnet en bit bort, även om du kanske inte tänker på det när du sitter där. Det är fint inrett och den smala formen ger ett härligt ljus (extra plus för oss som matfotograferar). Bra betyg här också.

3. Mat 4,09

Maten är modernt klassisk i modern stil. Den är verkligen specialiserad för lunch och menyn är noga utmejslad. Plus för att det finns snacks där en av dem är ostron. En av oss tog två förrätter och den andra en pasta.

Förrätterna var väldigt goda och kunde räcka som en mindre lunch. Laxen med citronyoghurt, grapefrukt, korianderolja och bröd rostat i chili nådde oanade höjder. Det fanns en tartar att beställa både som förrätt och huvudrätt och den var också klassiskt god med mycket ost.

Kanske en något manligt inriktad, meny men detta kan säkerligen förklaras av publiken. Här finns den självklara Steak minute med vitlökssmör, pommes och tomatsallad och den hade vi tagit om det varit bea istället för vitlökssmör.

Detta med vitlök på lunchen har vi diskuterat, det måste undvikas. Månne att brödkorgen var lite trist, smöret var supergott. Uppvägs av den lilla soppan. 

Hållbarhetsplus för ett långkok samt några bra klimatkrigare som blåmusslor och tupp på menyn. 

Huvudrätten som rekommenderades var en pasta cacai e pepe som är hemgjord. Och pastan i sig är fantastisk, men för oss blev det för fett utan smak och struktur.  Kanske kommer den med tomat också? Som sig bör för alla 90-talsnostalgiker finns förutom glas Champagne på förslag två fina drinkar. Det var inte den dagen för oss, men pluspoäng. Extra plus, som vi tidigare lyft fram, var en chokladbit till kaffet. 

4. Paraphinelia 5,0

De vackert styrkta servetterna och de gröna borden var fina att fota. Restaurangens lite Shakermässiga inredning där det finns fack överallt är snyggt att studera. Besticken därtill. Lilla soppan och chokladbitarna fick vara paraphenelia denna gång.

5. Pris 4,75

Det är ju en kvällsmeny, så det blir något dyrt men i och med att det finns många val så täcker man in för alla plånböcker. Det är så trevligt och hög kvalitet på så få bord att prisnivån får tyckas vara mycket bra.

 

 

Så här vägs olika kriterier in i Realtids Affärslunchindex:

1. Serviceperfektion

För en gångs skull sätter vi nu detta före maten. Servicen ska vara top-notch och snabbhet blir extra viktig. Vid lunch står vi ut med en mer snorkig hovmästare eller stressad servitör om maten kommer snabbt och är helt korrekt enligt beställning. Vi har nämligen inte tid att vänta på något som blev fel. Med en viktig affärspartner mittemot och ofta ett pressat tidschema till nästa möte finns inte tid att lyssna på långa utläggningar om var fågeln kommer från eller hur man odlat egna rädisor. Kontakten med servis är trevlig men vid lunch finns det dessvärre inte tid för sådant – och en erfaren servitör vet detta. Tappar vår viktiga kund sin sked på golvet så ska servitören se detta omedelbart. Kanske inte så svenskt, men ack så viktigt.

Bokningen ska vara enkel att göra och gå snabbt. Ett plus är om det går att slinka in utan bokning. 

Notan ska gå snabbt och det är ingen nackdel om den kommer utan att du bett om den. Trevligt är om den kommer in med en chokladbit eller annat gott sött att minnas.

2. Miljö - ljud, ljus och design

Vid klassisk brasserilunch ska stämningen vara härlig och stökig men det får inte vara dålig akustik så man inte hör vad den andra säger. Ofta har det mer med rummets design att göra. Musik är absolut katastrof, det är närmast omöjligt att luncha med musik i bakgrunden.

Avstånd mellan borden för att kunna prata om konfidentiella ämnen är ett måste. För att du ska kunna se din samtalspartner är ett behagligt men starkt ljus viktigt. Lite dämpat är absolut fantastiskt när det gäller att dinera men mindre bra vid lunch. Vi ger också extra stilpoäng för vacker utsikt och att kunna se säsongen utanför. 

3. Mat - och dryck

Att maten är god är alltid viktigt och utförandet ska gärna vara stramt och snyggt, serverat på en och samma tallrik. En väg att gå är klassisk svensk husman, särskilt om du har internationella besök. Dock kan husman bli otroligt tung, vi ska ju ändå prestera mitt på dagen. Därför ser vi gärna att rätten är moderniserad och att grönsaker och rotfrukter tar större plats. Vi vill ju inte somna vid konferensbordet senare på dagen och nuförtiden tänker de flesta på hälsan.

En dagens rätt är det snabbaste för gästen och det bästa och ur hållbarhetsperspektiv, en riktig kretsloppsgärning för köket. Köper du in anka till kvällen kan konfiterade anklår vara en grym lunch. Och så vidare. Det är förstås bra om det finns variation på rätterna så det alltid finns en kött, fisk, grönt och alltid sallad på menyn. Ett plus är restauranger som också har några lyxigare rätter eller hela kvällsmenyn tillgänglig. På franskt manér får det gärna finnas en liten trerätters eller möjlighet att beställa små förrätter och desserter. Kolhydrater är rätt viktigt för prestationen så brödkorgen får gärna betona flera grövre bröd och mycket hårt. 

Vi vill slå ett slag för utbudet på dryck. De flesta i Sverige dricker ramlösa eller vatten vid lunchen. Lunchen är inte restaurangens största intäktskälla och vi bör kunna unna oss att vara lite kontinentala och dricka ett glas gott vin tillsammans med vår kund. Utbudet av fina alkoholfria drycker ökar annars verkligen. Restaurangen är värd att tjäna lite pengar på ditt möte som förhoppningsvis genererar bra affärer och en lunch med vatten blir för dem oerhört dålig business. Låt oss kosta på oss att beställa något gott att dricka till maten, oavsett om det nu är med alkohol eller utan.

4. Paraphernalia - diverse

Älskar detta amerikanska ord som betyder lite av varje eller något som sticker ut. I denna kategori tar vi upp det där lilla extra som gör att vi gillar just det här stället. Det kan vara vacker konst på väggarna, en supersnygg toalett eller varma handdukar. Det där du minns. You name it!

5. Priset

Även om pappa betalar så är det viktigt att det inte är onödigt dyrt i förhållande till kvalitet. En riktigt toppenupplevelse kan vara dyr men då också leverera mer än priset. Och tvärtom. Dyrt och dåligt är tyvärr förekommande.

Platsannonser

Logga in