Helg Helg

Dansa till återvinningen – boken jag aldrig skrev

Lisa LönnerLisa Lönner
Publicerad

Hur tränar du samtidigt som du gör annat?  Här bjuder Realtids Lisa Lönner på höjdpunkter från boken hon aldrig skrev.

Landstinget lanserade på nittiotalet ”Fysisk aktivitet på recept” – en sådan unikt bra idé, att ordinera fysisk aktivitet på recept till personer som drabbats av vissa sjukdomar. Det var kontroversiellt då det enda läkare ordinerade vid denna tid var medicin. Att förebygga sjukdom var inte något läkarkåren ansåg sig syssla med. I dag ordineras både kost, rörelse, kontakt med psykolog, ja i vissa fall till och med esoteriska metoder av läkare. 

Jag satt på en stor middag och hade en före detta kollega till bordet. Av någon anledning berättade jag om hur jag gör i vardagen för att alltid hålla igång träningen och han uppmuntrade mig – det här bara måste jag skriva en bok om.

Min återgång till konsultkarriären från heltid med familj, kök och trädgård fick konsekvensen att jag inte rörde på mig så mycket som jag var van vid. Många år roddade jag små barn, restaurang och trädgård. Jag besökte nog inte gym en enda gång på tio år. I kombination med extrem kroppskontroll lyfter jag tunga kastruller, går, springer, yogar ner i trädgårdsland och det är med all säkerhet motsvarande ett par boot camps per dag. Den där boken verkar tyvärr inte hinnas med mellan restaurangkvällar, hockeymatcher och krönikor – och då har jag denna unika kanal!

Annons

Jag har alltid tyckt att det är något löjeväckande med ett elektroniskt springband på gymet (även om jag själv befinner mig där ibland). I ett historiskt perspektiv så har ny teknik fokuserat på att vi ska göra mindre och mindre med kroppen och allt med knoppen. Det är inte helt bra. En skräckvision är Walt Disneys film Wall-E som jag tycker alla borde se och tillsammans med sina barn. Mänskligheten som har utrotat all växtlighet susar runt utan mål i ett stort skepp i universum och allt styrs av en manipulativ AI-dator. De stackars människorna är slappa, tjocka och orörliga, sitter på en flygande kudde, pratar inte med varandra utan dricker söt energidryck med ögnen totalt fokuserade på en skärm framför varje person. Det är lite det värsta just jag kan tänka mig…

Vi måste se upp med all EFFEKTIVISERING – är det bra att göra saker för enkelt för oss? Jag gillar idén att livet innehåller lite spännande utmaningar. Det kan vara att klättra upp för ett berg på skidor i solen och det kan vara att träna. Men saker vi gjorde förr kan också inkorporeras i vardagen för att spara tid, pengar och energi. Och för att må bättre. Fysisk aktivitet med ett syfte och mål – det är min melodi! Nyttoträna mer.

Så det är januari, vi blir begränsade i vårt sätt att röra oss igen. Här kommer mina bästa tips på hur du ”småtränar” hemma på lunchen eller när du ändå gör saker. Detta tar mindre tid och du får känslan av att vara nyttig. Gymet är härligt – men ibland känns det lite mållöst. Och snart får vi nog inte gå dit längre.

Annons

1. Lyft allt som ska lyftas – ta inte en kundvagn utan korg 

Varför undviker vi att lyfta kassar i affären, tunga lådor eller skrivarpapper på kontoret? Varför ska vi ha hjälp med allt? Att lära sig kontrollerade lyft i vardagen är verkligen nyttigt. En läkare min man en gång konsulterade efter ryggskott sa ”ah, den klassiska kontorsarbetaren som sitter hela dagen och bygger tunga saker på helgen.”

Det framstår som att vår kropp är gjord för konstant rörelse och inte för lång period av stiltje med påföljande plötslig ansträngning. Vi är vandrare. Att sprida ut det över dagen är bra. Så lyft kontorspapper, backar med prylar, stolar, bord eller allt som behöver lyftas, under dagen. Flytta på saker. Handla och ta inte en kundvagn utan en korg som du bär runt med koncentrerad armrörelse som på gymet. Du kan till och med pulsera den upp och ner med ett kontrollerat grepp över axlar och överarmar.

Annons

Har du gamla släktingar, grannar eller andra i din närhet som behöver hjälp, lyft åt dem. Det är så bra att lyfta saker. Lyft ner julsakerna, lyft upp dem. Lyft undan sommarkläderna. Lyft fram dem. Lyft bordet som ska flyttas. Lyft stolar.

2. Yoga ner i tvättmaskinen eller grönsakslandet

Istället för dyra yogaklasser kan du lätt med samma typ av rörelser göra en downward dog när du fyller tvättmaskinen, plockar upp leksaker och smutsiga strumpor (vad gör de ens på golvet) eller allra bäst – i trädgårdslandet. Alla som odlar vet att för att skydda raderna kan man hamna i positioner som är långt mer komplicerade än solguden, forward fold eller utfallssteg åt alla håll. Men håll kontrollen, det är enda sättet att få till kroppskontrollen. 

Kontroll handlar om att dra in magen, räta upp axlarna och spänna det mesta kontrollerat. Magstödet behöver du när du lyfter eller böjer. Istället för att göra saker snabbt, gör det långsamt och kontrollerat.

3. Gå eller dansa lite mellan mötena

En specialitet jag har är att gå till alla möten. Jag har många snygga högklackade gympaskor som jag känner mig snygg i och är sköna att gå en mil i. Du anländer lugn och fin till mötet med frisk luft för tankar och förberdelse. Min specialitet är att ha bra musik i öronen och då kan man inte låta bli att göra några snygga moves. Det kan gläda dina medmänniskor!

4. Stå upp och jobba

Nu när jag skriver detta står jag upp vid datorn. I högtalaren har jag otroligt bra musik så det är helt omöjligt att inte röra på sig. Lite dans mellan tangenttrycken är ju otroligt bra. Jag får luft i huvudet och en otrolig pepp. En annan toppenövning medan du skriver är att knipa. Det tar inte alldeles för mycket av uppmärksamheten. Mage, rumpa etc. Och för energiflödet i kroppen skulle jag säga att just att röra på armarna är det bästa.

Otroligt effektivt.

5. Boka gående möten

Den stora trenden. Ta en promenad när ni har möte. Coronasafe, men också väldigt mycket trevligare att ha ett möte när båda är i rörelse utomhus. Ha med kaffe i termos.

6. Gå i trapporna, både upp och ner

Gå i trapporna – det enklaste knepet att träna på. Gå upp och ner i trapporna. Uppåt ger flås. Ner ger böjlighet i knäna och är obetalbart nu inför skidsäsongen. Med höga knän ökar du pulsen ytterligare. Och mina damer och herrar – med två påsar i handen blir det som att träna med vikter. Håll kontrollerat i dina påsar, både med böjda och raka armar så blir det både biceps och triceps.

7. Sitt och läs i Vajrasana eller Sukhasana

Sitt med benen under dig och läs en stund. Eller med knäna i kors om det passar dig bättre.

8. Hemma – snabbuppvärmning

Vi har alla sett actionfilmer med amerikansk militär, vad gör de för övning? Jo, de hoppar Jumping Jacks. Det är ett snabbt sätt att värma hela kroppen.  Du får vifta på armarna och stärka både ben och rumpa på en gång. Gör 15 JJ mellan varje Teamsmöte så blir du skönt varm. Utmärkt också när man är utomhus och fryser.

9. Bär ut återvinningen

Jag älskar att slänga återvinning. Det ger en känsla av att ge tillbaka till naturen, få rent och dessutom är det en bra träning. I allafall glaset är tungt. Det blir rätt mycket glas när man är med restaurang. Att ställa kartongen vid fötterna, lyfta två flaskor samtidigt och knycka till – det blir en rätt bra övning och mental träning. Glöm inte handskarna bara…

10. Städa. Själv

Jag vet, det är underbart med städhjälp och vår familj har aldrig varit så harmonisk sedan vi skaffade städning hemma. Men städa någon gång ibland själv. Det är den absolut bästa träningen för kroppen. Dessutom en harmonisk känsla av att ta hand om sitt bo… att svabba golv är bra träning. Att sträcka sig och damma är lika bra som en tall mountain-yoga.

Kom gärna med era träningstips i vardagen!

 

 

 

Annons