Finansprofilen: ”Specialiserade aktörer utmanar storbankerna”

Taggar i artikeln

AI ESG-dagen Fintech
Publicerad
Uppdaterad

De traditionella bankerna behöver se upp när det nu kommer allt fler fintechinriktadenischaktörer, som utmanar inom de kundsegment som förbises av storbankerna. Det säger Caroline Farberger från Wellstreet till Realtid.

Anders Frick

 

Caroline Farberger gick från ICA-banken till Wellstreet och tar inom kort plats i styrelsen för fintechbolaget Qred – ett bolag som specialiserat sig på att använda artificiell intelligens i sin kreditprocess. 

Annons

Just fintech är något som hon tror kommer att skaka om branschen – inte minst när artificiell intelligens slår igenom på bred front.

– Jag tror väldigt mycket på framväxten av specialiserade aktörer inom finansområdet som kan utmana bankerna, särskilt på kundsegment som lätt förbises av storbankerna, säger Caroline Farberger.

Vilka kundsegment tänker du på då?
– Jag tänker på riktigt små företagare som frisörer, bilmontörer, rörmokare. Alltså mindre företag som kanske inte riktigt passar in i de modeller som storbankerna har, för de går gärna efter de större krediterna, säger hon.

Annons

Wellstreet fortsätter att satsa på fintech – bland annat genom investeringar i Aura Cloud, Esgaia och Enable Banking.

– Vi fokuserar på B2B-infrastruktur för att vi ser att det händer så mycket ute på marknaden, inte minst i form av regelverk som de stora bankerna har svårt att hänga med i. Specialiserade aktörer växer fram och tar delar av den tekniska infrastrukturen, och tillhandahåller till resten av bankmarknaden. Det är en otrolig stor framväxtpotential som vi är unikt positionerade inför, säger hon.

Vad ska man hålla koll på det närmaste året utifrån fintechaspekter?
– Regelverksagendan och därigenom spelplanen är fortsatt under snabb rörelse, vilket innebär att om du är en befintlig aktör så måste du ha väldigt noga spaning på vilka nya regelverk du behöver implementera, Caroline Farberger.

Annons

Se hela intervjun med Caroline Farberger i Realtid-TV!

 

Annons