Swedbank Finansinspektionen penningtvätt
Foto: Swedbank
Finans

Finansinspektionen utreder Swedbank om misstänkt överträdelse

Swedbank har tagit emot underrättelse från Finansinspektionen, meddelar banken idag.

Uppdaterad 2020-09-18
Publicerad 2020-09-18

Finansinspektionen har underrättat Swedbank om att myndigheten utreder banken för en misstänkt överträdelse av marknadsmissbruksförordningen, framgår av ett pressmeddelande från Swedbank.

– FI har informerat Swedbank om att myndigheten har inlett en utredning om misstänkt överträdelse av reglerna för offentliggörande av insiderinformation och upprättade av insiderförteckningar enligt marknadsmissbruksförordningen i samband med avslöjandet om misstänkt penningtvätt. Utredningen omfattar perioden 20 september 2018 till 20 februari 2019. Vi har ingen ytterligare kommentar till detta, säger Peter Svensson, senior pressekreterare på finansinspektionen, till Realtid.

Anledningen till att starten på utredningsperioden anges till 20 september 2018 är sannolikt en intern rapport daterad 20 september 2018, som rör Swedbanks problem med penningtvätt. 

Enligt reglerna om insiderinformation måste ett börsnoterat företag så snart som möjligt informera allmänheten om insiderinformation som direkt rör bolaget. "Det ska ske på ett sätt som ger allmänheten snabb tillgång till informationen och möjlighet att fullständigt och korrekt bedöma innehållet".

Enligt artikel 18 i Marknadsmissbruksförordningen måste en emittent – i det här fallet Swedbank – också föra insiderförteckning för alla personer som har tillgång till insiderinformation. Det skulle röra anställda på banken som haft information om innehållet i september-rapporten men också eventuella rådgivare, eller konsulter som haft information om innehållet.  

Men istället för att upprätta en insiderförteckning och informera marknaden om september-rapportens innehåll förnekade bankens dåvarande vd Birgitte Bonnesen länge att banken hade upptäckt problem med penningtvätt. 

Swedbank meddelar i ett pressmeddelande att bolaget bistår Finansinspektionen i utredningsarbetet.

På frågan om "misstankarna är riktade mot enskilda arbetare inom banken" svarar Unni Jerndal, presschef på Swedbank, Nyhetsbyrån Direkt att utredningen gäller "såvitt vi vet Swedbank AB".

De nya uppgifterna pressar Swedbanks aktie som hittills under dagen backat 4,75 procent.

Platsannonser