Bank & FintechNyhet

FI: Bank-id kräver statlig tillsyn

Publicerad
Uppdaterad

Finansinspektionen föreslår i en rapport till regeringen att bank-id och andra privata e-legitimationer ska sättas under statlig tillsyn. En sådan ”samhällsviktig tjänst” måste skyddas bättre, skriver Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen, på Dagens Nyheters debattsida.

”En cyberattack som slår ut bank-id kan få allvarliga konsekvenser för flera delar av det svenska samhället, inte bara betalningstjänster. Det motiverar att statens tillsyn av bank-id och andra liknande verksamheter kraftigt stärks”, skriver Erik Thedéen på DN Debatt.

Ett alternativ är att skapa en statlig e-legitimation.

–Sverige ligger långt fram när det gäller digitalisering, men nivån på cybersäkerheten är inte lika hög. Vårt land har en cybersäkerhetsskuld, skriver Erik Thedéen.

Annons

Banker och andra företag i det finansiella systemet är, enligt Erik Thedéen, i hög grad sårbara för it-incidenter just för att deras tjänster är så digitaliserade och samman­länkade.

– Om det vill sig illa kan en allvarlig it-incident i en bank sprida sig och drabba samhället i stort. Just därför är cybersäkerheten i de finansiella företagen en angelägenhet för hela samhället.

Finansinspektionens rapport innehåller fler förslag ”för att stärka den digitala motståndskraften i den finansiella sektorn”. Bland annat ett utökat mandat för FRA att bistå företag med cyberskydd och att inrätta ett cyberråd i Statsrådsberedningen.

Annons
Annons