Annons

Annons

begt.jpg

Bengt Skough på FAR är initiativtagare till priset Årets framtidsbyrå som fyller fem år i år.

Fem nominerade till titeln Årets framtidsbyrå

Rekordmånga byråer klarade i år kriterierna för att kunna nominera sig till FAR:s pris Årets framtidsbyrå. Branschen har vaknat, säger prisets initiativtagare Bengt Skough.

På fem år har priset Årets framtidsbyrå etablerat sig som en åtråvärd titel för byråer inom revisions- och redovisningsbranschen. I dag finns det till och med byråer som ansöker om medlemskap i branschorganisationen FAR för att kunna nominera sig till priset, berättar Bengt Skough, godkänd revisor på FAR och initiativtagare till priset.

– Vår förhoppning är att priset ska sporra byråerna till utveckling. Att det verkar fungera kan vi se genom att de nu ringer och vill vara med i FAR, för att kunna nominera sig.

Ett avgörande steg i prisets utveckling var när FAR utvecklade ett webbaserat självtest för byråer.

Annons

Annons

– Tidigare byggde nomineringen på en skriftlig ansökan och det finns en inbyggd tröghet i den metoden. Med självtestet får byråerna direkt respons på var de befinner sig på stegen. Det finns fyra nivåer där den lägsta i princip säger att man borde göra något annat, medan den högsta innebär att man automatiskt får en länk till nomineringsformuläret.

Kravet för nominering, förutom att man klarar nivå fyra i testet, är alltså medlemskap i FAR. I år var det ett hundratal som gjorde testet; 19 klarade nivå fyra, 11 sorterades fram till en shortlist och fem av dessa har nu nominerats av en jury beståendes av Bengt Skough och ytterligare fyra branschprofiler, varav ett par är tidigare vinnare av den eftertraktade titeln.

Du säger att branschen har vaknat, hurdå?
– Ja, jag tycker nog det. Titta på vad som hänt med LRF Konsult, PwC och KPMG som sålt av sin redovisningsverksamhet; det händer nu, det vill säga effekterna av digitaliseringen och automatiseringen är redan här. Det är ett uppvaknande och ett ställningstagande. Det finns de som väljer att inte göra något för att de inte mäktar med, men det är också ett val som kommer att ha konsekvenser.

Digitalisering i alla ära, men det handlar inte om teknik utan om ledarskap, påpekar Bengt Skough.

– Organisationerna måste anpassas för att kunna använda och nyttja den nya tekniken. Också affärsmodellerna måste utvecklas. Självtestet innehåller också frågor om detta.

Apropå ledarskap, priset har visat sig stå högt i kurs bland medarbetarna på byråer som belönats och nominerats tidigare. 

– Vi har fått den responsen att det varit otroligt positivt ur medarbetarsynpunkt att byrån blivit nominerad. Så alla nominerade är vinnare, säger Bengt Skough. 

Vinnaren avslöjas vid en prisceremoni den 20 september. 

Nominerade byråer:

Wint
Revideco
PBAB Redovisning och revision
Keeper
baks & co

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons