Expertens tips – så hanterar du en chef som vill ha dig på kontoret på heltid

Taggar i artikeln

hybridarbetsplats
”Om du kategoriskt vägrar komma in på kontoret där du är placerad, med orden ”Men jag har ju skaffat hund…” så kommer du att få problem,” säger Antoni Lacinai och delar med sig av sina bästa tips för hur man tinar upp en hybridmotsträvig chef.
Publicerad
Uppdaterad

En hybriddebatt rasar på alla fronter efter Boston Consultings problembeskrivning i måndagens DI.
Antoni Lacinai är expert på arbetsplatskommunikation. Här delar han med sig av sina bästa tips till dig som har en chef som kräver fullständig kontorsnärvaro.

Realtid.se

Vd:n på Goldman Sachs i New York gick ut med ett mejl till alla tiotusen anställda i våras. Det var slutlekt nu. Ingen mer Caffe latte i Central park på arbetstid. Ingen mer plocka tvätt och sitta i pyjamasbyxor och finskjorta på video-möten. Det var dags att komma tillbaka till kontoret, redan på måndag. När dagen kom hade hälften av alla anställda anammat hans order. Resten sa ”Pffh, det kan du glömma” och jobbade vidare hemifrån.

Nu sa varken vd:n eller de anställda just de orden, men andemeningen var densamma. Här finns en oenighet som kan bli en konflikt. Många chefer har en annan uppfattning än anställda om nyttan, eller onyttan, med en hybridarbetsplats. Vissa chefer och bolag vill nu tvinga tillbaka sina anställda och ta risken att nyckelpersoner sticker och att engagemanget störtdyker.

Nu ska sägas att inte alla chefer är emot flexibla arbetsplatser, men om du har en sådan chef så får du fem tips på hur du kan hantera och hjälpa en chef med sin oro över att du inte alltid är på plats fysiskt.

Annons

1. Ha empati med den oron som chefen känner. Din chef är på okänd mark, är troligen inte utbildad i att hantera en hybridarbetsplats och det finns ytterst lite forskat på området som kan hjälpa er. Chefen blir därmed osäker och kontrollbehovet ökar.

2. Rapportera process och progress flitigt om du jobbar på distans. Ge chefen sinnesro och berätta hur det går. Fråga gärna chefen hur ofta hon/han vill ha uppdateringar. Berätta om dina mål och hur det går. Och – när du får mer frihet så visa gärna lite tacksamhet. Det gör inte ont att vara glad och att visa uppskattning i stället för att bara ta allt för givet.

3. Hjälp chefen att bygga teamkänsla var du än befinner dig. Detta är annars en uppenbar risk. Genom att vi inte träffas så riskerar vi att tappa vi-känslan och därmed engagemanget. Högt engagemang ger bättre resultat än lågt engagemang.

Annons

4.  Kom in på kontoret. Om du inte är lokaliserad i en annan stad eller annat land så är det bra om du är på kontoret. Ibland för att djuparbeta. Ibland för att umgås. Det finns ingen rikare kommunikation än när man träffas fysiskt och du träffar dessutom kollegor utanför din egen lilla grupp. Detta kan hjälpa er att tänka nytt.

5. Lär dig tekniken. De tekniska möjligheterna i vår digitala värld är stora, men det är svårare och mindre intuitivt. Ibland kan chefer tycka att det var en dålig idé fast det i själva verket var ett dåligt utförande som var problemet. Så också i hybridvärlden. Genom att du lär dig att hantera tekniken så kan du visa hur bra det kan gå att jobba flexibelt.

Som i alla relationer handlar det mest om att ha en positiv inställning till varandra och att kommunicera. Kommunikation, motivation och prestation går hand i hand. Satsa på att ni båda ska vinna, och inse att vi alla kan behöva anpassa oss. Om du kategoriskt vägrar komma in på kontoret där du är placerad, med orden ”Men jag har ju skaffat hund…” så kommer du att få problem.

Annons

Antoni Lacinai

Annons