Politik

Experten: Kina bara marginellt påverkat av handelsbråket

Trots handelsbråk mellan USA och Kina märks det knappt på Kinas ekonomi.
– Handelskriget har endast haft marginella effekter. Kinas handelsöverskott har faktiskt hittills ökat i år, säger den oberoende Kina-experten Frédéric Cho.

Uppdaterad 2018-12-28
Publicerad 2018-12-28

Uttalandet går att läsa i en längre intervju med Frédéric Cho, som du kan läsa här.

Kontroverserna är särskilt stora kring telekomleverantören Huawei. USA anser att företagets utrustning är en säkerhetsrisk eftersom kinesiska myndigheter har stor kontroll över tekniken.

– Utspelet mot Huawei upprör givetvis Kina. Men Kina vill få till ett handelsavtal med USA. USA är viktigare för Kina än vice versa. 17 procent av Kinas export går till USA, men bara 8 procent av USA:s export går till Kina, säger Frédéric Cho.

Hur ser du på de framtida relationerna mellan USA och Kina?

– Det kommer att bli en allt tuffare konkurrens om världsherraväldet. Vad gör Kina som motdrag om hotet mot Huawei realiseras? Kina försöker till exempel att bli självförsörjande på halvledare för att slippa det amerikanska beroendet men det tar tid.

Huawei i sin tur ser ut att klara sig rätt bra trots handelsbråken. Bolaget räknar med en intäktsökning på 21 procent i år, enligt bolagets nya styrelseordförande Guo Ping, skriver TT. Förutom att vara Ericssons värsta konkurrent är Huawei också världens näst största smarttelefontillverkare (efter Samsung). 

Platsannonser