Finans Nyhet

EU:s sanktioner slår mot TUI:s ryske storägare

Taggar i artikeln

Ryssland Ukraina Vladimir Putin
Alexej Mordashov, TUIAlexej Mordashov, TUI
TUI:s storägare Alexej Mordashov är en av de som drabbas när EU inför sanktioner mot Rysslands samtliga oligarker.
Publicerad

Resebolaget TUI:s storägare Alexej Mordashov är en av de som drabbas när EU inför sanktioner mot Rysslands samtliga oligarker. Men TUI:s vd tror inte på några bestående effekter för bolaget.

Anders Frick

TUI ägs till 34 procent av den ryska oligarken Alexej Mordashov via det Cypernbaserade företaget Unifirm Limited. Så sent som i förra veckan var han en av de som träffade Rysslands president Vladimir Putin i Kreml, för att ge sitt stöd gentemot sanktionerna mot Ryssland. Nu är han en av de oligarker som drabbas av EU:s sanktioner.

TUI:s vd Fritz Joussen förklarar nu i ett öppet brev på Linkedin att företaget inte drivs av vare sig aktieägare eller det Supervisory Board där Mordashov är en av medlemmarna.

”Därför bedömer vi att begränsningar eller sanktioner mot herr Mordashov inte kommer att få några bestående negativa effekter för oss som bolag”, skriver Fritz Joussen.

Annons

Aleksej Mordashov är bland annat även storägare och ordförande i ståljätten Severstal, och har tidigare varit ordförande i branschorganisationen World Steel Association.

TUI:s svenska representant kommenterar för Realtid:

– Vi har aktieägare från en mängd olika nationaliteter där de allra flesta, cirka två tredjedelar, är från Europa, USA eller ägs genom större internationella fonder. Bolaget styrs av en bolagsledning i Tyskland och TUI är ett tyskt noterat bolag. Vi påverkas inte av de sanktioner som riktas mot Ryssland, säger Adam Györki, Communications Manager på TUI i Sverige, till Realtid.

Annons

Realtid_UNHCR.jpg

Annons