EU-kommissionen anklagar Deutsche Bank och Rabobank för obligationskartell

Taggar i artikeln

 Deutsche Bank
Deutsche BankDeutsche Bank
Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

EU-kommissionen uppger i ett pressmeddelande att Deutsche Bank och Rabobank har brutit mot EU:s konkurrensregler genom att ha deltagit i en kartell kring utgivningen av statsobligationer i euro.

Finwire

Det är en preliminär bedömning och har lett till att kommissionen skickat en så kallad “statement of objection” till bankerna.

Bankerna ska ha varit i maskopi under 2005-2016. Kommunikationen sköttes av traders genom huvudsakligen mejl och chattgrupper.

Deutsche Bank har i ett uttalande till Reuters sagt att de inte förväntar sig några sanktioner, vilket tolkas som att banken agerade visselblåsare i detta ärende. Rabobank sade sig samarbeta med kommissionen och avböjde att kommentera mer än så.

Annons

EU-kommissionen har rätt att bötfälla bolag på upp till tio procent av deras globala omsättning om det fastställs att de har begått konkurrensbrott. Kommissionen har redan gett ut böter på flera miljoner euro till ett dussintals banker under senaste åren för diverse övertramp, inklusive kartellbildning och riggade priser.

Annons