Elon Musks Twitter-avtal i hamn via Morgan Stanley

Taggar i artikeln

Elon Musk Morgan Stanely Twitter
Foto (montage): TT
Publicerad
Uppdaterad

När Twitters styrelse gick med på att sälja företaget till Elon Musk förra veckan stod en Wall Street-bank i centrum för affären: Morgan Stanley.

Morgan Stanley kommer att ta den största rollen i ett konsortium av tolv banker som ger Musk 12,5 miljarder dollar i marginallån säkrade av aktier i Tesla. Morgan Stanley gick med på att låna ut 2 miljarder dollar av summan. Det rapporterar Financial Times.

Lånet är mycket större än vad Morgan Stanley har erbjudit rika individer tidigare. De största marginallånen som banker har erbjudit kunder tidigare har vanligtvis varit under 1 miljard dollar, enligt en person som är bekant med Morgan Stanleys utlåningsverksamhet.

Som säkerhet har Musk också bara erbjudit en del av sina aktier i Tesla. Marginallån görs vanligtvis mot en mer varierad portfölj av investeringar.

Annons

Musk finansierar sitt Twitter-bud med ytterligare 13 miljarder dollar i skuldfinansiering ledd av Morgan Stanley, varav mycket kommer troligen att syndikeras till andra investerare.

Som ett annat tecken på deras vilja att plöja in pengar i Musks bud, hade Morgan Stanley och den japanska långivaren MUFG, som äger en andel på 21 procent i Wall Street-banken, utrymme från sina kreditkommittéer att tillhandahålla upp till 14 miljarder dollar av det totala skuldpaketet för Musks bud om så skulle krävas, enligt FT:s källor.

I slutändan har de två bankerna åtagit sig cirka 9,7 miljarder dollar i finansiering av de totalt 25,5 miljarder dollar i skuld- och marginallån som ska användas för affären, enligt Financial Times beräkningar.

Annons

Morgan Stanley och Goldman var bland de första New York-baserade investeringsbankerna som byggde upp stora verksamheter i norra Kalifornien för att tillgodose teknikkunder under dotcom-boomen på 1990-talet. Ärkerivalerna har sedan dess lett spelplanen för heta börsintroduktioner och uppköpsmandat, och tagit hem ungefär en fjärdedel av de totalt  2,9 miljarder USD från tekniska M&A i år, enligt data sammanställd av Dealogic.

Annons