Finans Nyhet

Ekholm: Rädslan för Huawei leder till 5G-försening

Taggar i artikeln

5G Börje Ekholm Ericsson
Publicerad
Uppdaterad

Ericssons vd Börje Ekholm varnar för att Europa kommer fortsätta att ligga efter i byggandet av 5G-nätet på grund av fokuset kring Huawei.

Sara Johansson

I en intervju med Financial Times varnar Ericssons vd Börje Ekholm för att fokuset kring frågor kring det kinesiska telekombolaget Huawei leder till att Europa kommer fortsätta att ligga efter i byggandet av 5G-nätet. Även regler och höga investeringskostnader är stora bromsklossar.

Han menar att oroligheterna kring Huawei har lett till att europeiska aktörer är paralyserade.

– Just nu riskerar vi att bara fokusera på en enda fråga. Alla våra kunder försöker klura ut vad detta betyder och det skapar en osäkerhet, säger han.

Annons

Börje Ekholm anser att Europa redan ligger efter andra länder.

– Det är full fart i Australien och Asien. Det går trögt här i Europa och majoriteten av länderna har ännu inte sålt ett spektrum ännu. Du skapar inte en positiv investeringsmiljö i Europa och det är ett problem, säger han.

Börje Ekholm uppger även att det inte bara handlar om 5G utan att täckningen och densiteten för 4G-nätverk är mycket lägre i Europa än i Kina och USA.

Annons

– Europa brukar vara ledande i världen på det trådlösa utvecklingen men i dag, som kontinent är vi inte…. det är ingen överraskning att de webbaserade digitala bolagen har dykt upp i Asien och USA där 4G är starkare, säger Börje Ekholm.

Samtidigt upplever han att aktörer i Europa mer ses som en källa till skatteintäkter.

Annons